Když se řekne japonská kuchyně, většině lidí se okamžitě vybaví sushi. Jeho původ ale leží podle webu DailyMeal mimo Japonsko. Dávný kulinářský předchůdce sushi pochází pravděpodobně z břehů řeky Mekong v jihovýchodní Asii a vznikl jako způsob, jak zabránit zkažení ryb v horku tím, že se maso obalilo rýží a solí.

V moderní době je už ale sushi velmi oblíbenou součástí japonské kultury. Sushi je stejně tak umění jako jídlo a šéfkuchaři se v něm léta vzdělávají, aby se zdokonalili. Proto jsou kuchaři v Japonsku velmi uznávaní pro své dovednosti. Každý krok při výrobě sushi je uměním a nejdůležitější je správně připravit rýži s dokonalou kombinací koření. Kombinace octa, cukru a soli dodává rýži na sushi charakteristickou chuť, která je lehce pikantní, zároveň dostatečně jemná na to, aby doplnila chuť ryby a nepřehlušila ji. Moderní sushi se však od pokrmu, který se jedl v dávných dobách, značně liší. Rýže tam nebyla vždy tak důležitá.

Legenda o sushi

Stejně jako mnoho jiných nejstarších pokrmů na světě se i sushi jí dostatečně dlouho na to, aby se o jeho původu vytvořila legenda. Existuje přinejmenším několik různých verzí příběhu, ale všechny se točí kolem orla mořského, dravého ptáka specializovaného na lov ryb. V jednom příběhu nechal starší pár v hnízdě rýži jako oběť. Když se později vrátil, aby to zkontroloval, našel v rýži rybu, kterou tam pták zřejmě umístil jako poděkování. Když rybu později snědl, zjistil, že zkvašená rýže jí dodala výraznou chuť.

Každý krok při výrobě sushi je uměním a nejdůležitější je správně připravit rýži s dokonalou kombinací koření. Kombinace octa, cukru a soli dodává rýži na sushi charakteristickou chuť, která je lehce pikantní, zároveň dostatečně jemná na to, aby doplnila chuť ryby a nepřehlušila ji.

V trochu jiné verzi příběhu se stará žena obávala, že by jí zloději mohli ukrást rýži. V dávných dobách totiž byla rýže v Japonsku tak důležitá, že se někdy používala jako platidlo. Aby byla rýže v bezpečí před zloději, ukryla žena hrnce s rýží do hnízd orlů. Když však šla rýži získat zpět, zjistila, že část rýže začala kvasit a že se do ní přimíchaly zbytky ryb, které orlové upustili. Místo aby ji vyhodila, zjistila, že směs zabránila zkažení ryb a překvapivě dobře chutná.

Původ sushi v jihovýchodní Asii

Navzdory legendám sushi zřejmě vůbec nepochází z Japonska. Řeka Mekong v jihovýchodní Asii byla v minulosti zdrojem potravy pro rybářské komunity, které žily na jejích březích. V horkém a vlhkém podnebí však bylo pro komunity životně důležité, aby se ryby nekazily. Od starověku používají kultury na celém světě k uchovávání potravin mléčné kvašení a oblast jihovýchodní Asie není výjimkou. Rýže a ryba spolu fermentovaly a přidaná sůl zabránila škodlivým bakteriím, aby způsobily zkažení. Ze stejného důvodu se sůl používá při výrobě sójové omáčky.

Někteří tvrdí, že tento způsob konzervace ryb pochází z jižní Číny, z dnešní nejjižnější čínské provincie Jün-nan. Ať tak či onak, metoda konzervace ryb pomocí solené rýže se na japonskou pevninu pravděpodobně dostala přes starou Čínu. V jihovýchodní Asii je však chuť fermentovaných ryb dodnes běžným doplňkem kuchyně. Známým příkladem je Nam Pla, fermentovaná rybí omáčka často používaná v thajské kuchyni. Sama o sobě je příliš silná, její kapka je důležitou složkou mnoha thajských kari.

Dávno ztracení příbuzní

Zatímco v Japonsku se sushi vyvinulo do podoby, jakou známe dnes, fermentované ryby podobné starověkému sushi se stále vyskytují v kuchyních jihovýchodní Asie. Existuje velká pravděpodobnost, že podobná jídla mají stejný původ. Jedním z příkladů je Burong Isda, pokrm z ryb a rýže, který se jí na Filipínách. Připravuje se spojením rybích filetů s vařenou rýží smíchanou se solí a angkakem, jasně červenou rýží fermentovanou s kvasnicemi. Angkak slouží jako kvasný zárodek a směs se nechává týden odstát, dokud není hotová. Po úplném zkvašení se Burong Isda obvykle smaží a podává s vařenou zeleninou, jako jsou lilky, fazole nebo hořká tykev.

Dávný kulinářský předchůdce sushi pochází pravděpodobně z břehů řeky Mekong v jihovýchodní Asii a vznikl jako způsob, jak zabránit zkažení ryb v horku tím, že se maso obalilo rýží a solí.

Podobným způsobem se fermentují ryby v Thajsku, kde se z nich často připravuje koření zvané Pla Ra. Téměř nepříjemně štiplavé jídlo se připravuje z čerstvých říčních ryb, které se fermentují s rýžovými otrubami po dobu nejméně šesti měsíců. Ačkoli silné aroma může u cizinců vyvolávat rozpaky, Pla Ra je běžnou přísadou v isanské kuchyni ze severovýchodního Thajska, kde se údajně používá již více než šest tisíc let. Je k vidění a cítit také na tržištích a v kuchyních sousedních zemí, jako je Laos a Vietnam.

Proč je sushi tak populární?

Pokud jste sushi ještě neochutnali, přicházíte o jeden z nejlepších kulinářských zážitků. Tady je několik důvodů, proč je sushi tak oblíbené.

Vyrábí se ve spoustě variant

Sushi je velmi univerzální pokrm, protože existuje nekonečné množství možností, pokud jde o zálivky a náplně. Ať už máte rádi sushi jednoduché, nebo složitě připravené, určitě se najde sushi pokrm, který si zamilujete.

Sushi je také považováno za kulinářský zážitek. Jeho chutě a textury mohou být zcela jedinečné. Při konzumaci sushi můžete cítit čerstvost ryb a lahodnou chuť rýžového octa.

Pomáhá s hubnutím

Sushi obsahuje libové bílkoviny, což je dobrá zpráva pro ty, kteří chtějí zhubnout nebo si udržet váhu. Je také nízkokalorické, většina rolek obsahuje kolem 200 kalorií nebo méně. A protože se vyrábí z rýže ochucené octem, má nižší glykemický index než jiné pokrmy z bílé rýže, což znamená, že vám tolik nezvýší hladinu cukru v krvi.

Chutná úžasně

Je to tou rýží? Nebo díky řasám či wasabi? Sushi je jedno z jídel, u kterých je těžké určit, proč je tak chutné. Možná to má co dělat s tím, jak se všechny chutě a textury spojují v jednom soustu. Sushi je také skvělý kulinářský zážitek. Když jdete do sushi restaurace, nejste tam jen kvůli jídlu. Jste tam také kvůli atmosféře a společnosti. 

Je dobrým zdrojem energie

Dalším z důvodů oblíbenosti je to, že sushi poskytuje dobrý zdroj energie. Na rozdíl od jiných těžkých jídel se skládá z čerstvých a lehkých surovin, což usnadňuje trávení. Kromě toho dodává tělu důležité živiny, jako jsou bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vitaminy B12 a D.

Když spojíte všechny tyto výhody dohromady, snadno pochopíte, proč je sushi jedním z nejlepších kulinářských zážitků!

Související…

Rostlinná strava je nutričně bohatší než to, co jí většina lidí, říká lékařka
Milada Kadeřábková
 

foto: Shutterstock, zdroj: Dailymeal.com