Uchváceni mediální smrští snadno podlehneme dojmu, že svět je zlý, plný konfliktů a násilí. Skutečnost je naštěstí mnohem barevnější a radostnější. „Neznepokojuje mě beztvaré bláto, pokud skrývá obilné zrno,“ vyslovil před lety Antoine de Saint-Exupéry. O nutnosti prodrat se bahnem života a rozkvést na hladině jako živoucí lotosový květ hovořil před stoletími také Buddha. 

Podobné zrno či zárodek květu se skrývá uvnitř každého z nás. Opravdu není nutné odstranit ze světa všechen balast, to, čemu se říká zlo. Daleko užitečnější je zaměřit se na pozitivní aspekty života a ty posilovat. Tím se nastartuje růst, na jehož konci jsou skutečné zralé plody trvalé hodnoty, nejen pěkně vypadající čísla a tabulky.

Rostliny potřebují vhodnou půdu, dostatek vláhy a slunečního svitu. Analogií těchto podmínek v lidské společnosti je vhodné podporující prostředí, které umožní, aby každý rozvinul svůj jedinečný talent.

Klíčem ke štěstí je vzájemná podpora a tolerance, ne neustálá konkurence.

Vycházet z jednoty

Základní otázka zní: Co je hlavní motivací lidského chování? Je jí maximalizace osobního štěstí. Pokud toto osobní štěstí pojímám jako omezený prostor zahrnující mé tělo, mysl a věci osobní potřeby, nemohu nikdy dojít k plné míře štěstí. Pokud dohlédnu, že je možné sám sebe jakýmkoliv způsobem přesáhnout, stává se dobro ostatních a také celku mým vlastním zájmem. Společným štěstím roste i mé vlastní štěstí. Sdílíme jednu planetu, dělíme se o jeden vzduch i vodu.

Každý den přibývá lidí, pro které je sdílení přirozenou součástí jejich života. Roste počet filantropů, nadací, sdružení i konferencí, jejichž cílem je sdílet zkušenosti vedoucí ke skutečnému zkvalitnění životů nás všech. Navodit stav, kdy začnou všichni spolupracovat a ne si vzájemně konkurovat, je možné. Stačí vždy vycházet z jednoty, z principu dobra. Ukazovat pozitivní směr, ten, který skutečně funguje a prospívá. Podporovat užitečné. Být příkladem.

Přirozeností člověka je konat spíše dobro než zlo. Pokud se někdo rozhodne pro zlo, je to většinou způsobeno negativními obrazy z okolí, které na něho dlouhodobě působí. Díky vytváření pozitivních obrazů či vzorů se tíhnutí k dobru stává přirozenou součástí našich životů. Inspirací může být každý z nás.

foto: Shutterstock