Lidé se stomií neboli vývodem ze střeva čelí řadě problémů. Největším strašákem v životě stomika bývá podtékání pomůcky. Výměšky naruší lepicí podložku, což může vést nejen k nepříjemným situacím, ale také k problémům s kůží. Až 80 % stomiků uvádí, že se setkalo s podtékáním a dokonce 91 % stomiků se obává, že jim pomůcka podteče. 

Hlavní příčinou podtékání je nedokonalé přilnutí stomické pomůcky k tělu. Pevné, těsné a spolehlivé spojení pomůcky s tělem je klíčovou prevencí a zároveň základním předpokladem pro aktivní život.

Pomůcky na míru

Tělesné profily všech lidí se značně liší a jinak tomu není ani u stomiků. U nich navíc hraje klíčovou roli vyústění stomie na břišní stěnu. Ideální je, když stomie trochu vyčnívá, ale může být vyvedena v úrovni kůže nebo dokonce i pod ní. Proto výrobci nabízejí řadu rozdílných tvarů stomických pomůcek.

Dánský výrobce Coloplast nabízí stomické pomůcky řady SenSura® Mio pro stomiky bez ohledu na typ stomie, tělesné tvary nebo jiné preference. Jejich unikátní elastický lepicí materiál se přizpůsobí pohybu těla, díky čemuž pomůcka bezpečně drží na svém místě.

S ohledem na tvar těla se používají různé druhy podložek. Pro rovné a pevné břicho bez jizev s dostatečně vyčnívající stomií se používají ploché podložky. Složitější a problematické tělesné profily ale vyžadují jiné pokročilejší pomůcky.

Konvexní pomůcky řeší obtíže spojené s problematickým okolím stomie, jako je vpadlé okolí stomie, stomie, která nevystupuje nad povrch kůže nebo stomie v nerovném okolí. SenSura® Mio Convex dokáže vytlačit ústí stomie nad úroveň kůže a tím zlepšit přilnutí. Dodává se ve třech variantách:

  • Soft Convex – měkký konvex pro nerovné okolí a zvýšení pocitu bezpečí,
  • Light Convex – mírný konvex, pro vpadlé stomie a stomie v úrovni kůže,
  • Deep Convex – hluboký konvex, pro vpadlé stomie a stomie v hlubokých záhybech.

Konvexní pomůcka je vybavena integrovanými flexi zónami, které zajišťují stabilní a bezpečné přilnutí ke vpadlému okolí stomie nebo ke stomii v úrovni kůže, při zachování pohodlí a volného pohybu.

Pro vypouklé tělesné tvary je vhodná stomická pomůcka SenSura® Mio Concave, první pomůcka speciálně vyvinutá pro stomie ve vypouklém okolí. Její podložka ve tvaru konkávní (vypouklé) pěticípé hvězdy dobře obepne stomii v kýle, bouli nebo na větším břiše. Dobře poslouží také nastávajícím maminkám.

Všechny stomické pomůcky SenSura® Mio i stomické příslušenství Brava® jsou plně hrazeny zdravotními pojišťovnami.

Fit zóny uprostřed a při okrajích lepicího materiálu zvyšují flexibilitu v okolí stomie a optimalizují přilnutí při pohybech. Vestavěný vnitřní stabilizační kroužek dodává stomii potřebnou stabilitu. Konkávní pomůcky jsou dle velikosti vypouklé plochy dostupné ve čtyřech velikostech.

Z hlediska konstrukce mohou být sáčky uzavřené, pro pevnou, nebo výpustné pro řídkou stolici. Pro urostomiky se dodávají sáčky s ventilem na vypouštění moči. Všechny tyto typy se vyrábějí v jednodílném nebo dvoudílném provedení.

Jednodílné pomůcky tvoří lepicí podložka pevně připojená k sáčku. Při výměně se odstraní celý komplet. Dvoudílné pomůcky tvoří oddělený sáček a lepicí podložka. Ta zůstává na svém místě po delší dobu a vyměňuje se pouze sáček.

Kromě stomických sáčků a podložek vyrábí Coloplast pod značkou Brava® také stomické příslušenství. To slouží k péči o kůži v okolí stomie, odlepování odhesivních materiálů, utěsnění stomie, aby pomůcka nepodtékala nebo k boji se zápachem.

Všechny stomické pomůcky SenSura® Mio i stomické příslušenství Brava® jsou plně hrazeny zdravotními pojišťovnami.

Coloplast také pomáhá stomikům na bezplatné lince péče o klienty 800 100 416, kde vyškolené zdravotní sestry každý všední den poradí ohledně pomůcek, úhradových limitů, případně pomůžou s dalšími otázkami, které stomiky trápí.

Pomůcky řady SenSura® Mio jsou zdravotnické prostředky. Před použitím se poraďte s odborníkem, čtěte pečlivě návod k použití a informace o bezpečném používání.

Pomůcky řady Brava® jsou zdravotnické prostředky. Před použitím se poraďte s odborníkem, čtěte pečlivě návod k použití a informace o bezpečném používání.

Související…

Jídlo ovlivňuje kvalitu usínání a spánku. Co si večer dát a čemu se naopak vyhnout?
Michaela Gaislerová

foto: Coloplast, zdroj: Coloplast