Na délce závisí – tedy aspoň na délce života. Věděli jste, že jen za uplynulé století se českým mužům prodloužil život průměrně o 29 let a ženám dokonce o 32 let? Můžeme za to poděkovat preventivnímu očkování i objevu antibiotik, díky kterým se podařilo přemoci například tuberkulózu – jednu z hlavních příčin předčasného úmrtí mezi dvěma světovými válkami.

Věk dožití stále stoupá a podle výzkumu britské Královské univerzity v Londýně v některých vyspělých státech prolomí magickou průměrnou hranici dožití 90 let už děti narozené v roce 2030.

Je možné, že se kromě ultimátních pokroků ve zdravotní péči (jako jsou například vylepšené léky na rakovinu nebo neurodegenerativní nemoci) budou na dlouhověkosti podílet i doplňky stravy. Jedním z nich může být přírodní látka s názvem spermidin. Díky svým antioxidačním a protizánětlivým vlastnostem totiž dovede chránit před poškozením to nejcennější v těle – naši DNA.

Proti proudu času

Spermidin je polyamin, který se přirozeně vyskytuje ve všech živých organismech. Hraje první housle v mnoha buněčných funkcích, jako je udržování stability DNA, kopírování DNA do RNA a prevence buněčné smrti. Nejde ale „jen“ o okem nepostřehnutelné buňky. Výzkumy potvrdily, že spermidin omezuje rozvoj nemocí, které typicky souvisí s vysokým věkem, včetně kardiovaskulárních chorob.

Během procesu stárnutí se naše přirozená hladina spermidinu v těle snižuje, což vede k rozvoji onemocnění. Chcete žít dlouho a být přitom zdraví a vitální jako zamlada? Udržujte si optimální hladinu spermidinu v těle, hlásají prodejci tohoto potravinového doplňku.

Velký buněčný úklid

Představte si generální úklid vaší domácnosti, při kterém se zbavíte všeho nepotřebného a vytřete všechny kouty, ve kterých se jen množí bakterie nebo plísně. Ve světě buněk se tenhle velký úklid nazývá autofagie. Poškozené staré buňky jsou likvidovány a nahrazovány novými, zdravými nástupníky.

Dražší suplementy jsou vyrobené z extraktu pšeničných klíčků, a kromě spermidinu tak obsahují i další užitečné polyaminy působící ve vzájemné synergii, podobně jako to je v přirozené stravě.

I v tomto procesu hraje spermidin hlavní roli. Bylo prokázáno, že užívání spermidinu stimuluje autofagii v játrech, srdci a svalové tkáni a je zároveň spojeno s prodloužením životnosti těchto buněk.

Bohatá škála benefitů

Díky stimulaci autofagie si může spermidin přičíst na konto opravdu široké spektrum pozitivních účinků:

  • Zdravější srdce a oběhová soustava: Spermidin snižuje krevní tlak a díky výměně poškozených buněk pomáhá udržovat zdravé srdce a cévy. Předchází také rozvoji aterosklerózy.
  • Působí proti degenerativním nemocem mozku, jako je Alzheimerova nebo Parkinsonova choroba, při kterých dochází k úbytku neuronů v oblastech mozku. Zlepšuje paměť a kognitivní funkce.
  • Posiluje imunitní systém a bojuje proti zánětům: Pokusy na myších prokázaly, že užívání spermidinu snižuje závažnost zánětlivých střevních onemocnění a také zabraňuje ztrátě některých paměťových buněk imunitního systému, a tím posiluje celkovou odolnost.
  • Zdravé kosti, klouby a svaly: Spermidin zvyšuje pevnost kostí a zabraňuje úbytku kostní hmoty, takže působí proti vzniku osteoporózy. Stejným mechanismem působí také na zdravé klouby a svaly.

Jde to i jinak

S produkcí spermidinu nám pomáhají bakterie ve střevech, ale podle dosavadních výzkumů ho nevytvoří tolik, aby pokryl denní optimální spotřebu. Jak tedy navýšit a udržet optimální hladinu spermidinu? Dobrá zpráva je, že to jde i bez pilulek, a to díky potravinám, které tuto látku přirozeně obsahují. Patří mezi ně:

Užívání spermidinu stimuluje autofagii v játrech, srdci a svalové tkáni a je zároveň spojeno s prodloužením životnosti těchto buněk.

  • Pšeničné celozrnné obiloviny, pšeničné klíčky
  • Brokolice, květák
  • Hrách
  • Houby
  • Sójové výrobky, zejména ty fermentované
  • Kuřecí maso
  • Mango
  • Obecně středomořská strava, což může být dalším skrytým důvodem její prospěšnosti pro náš organismus

Jak spermidin dávkovat?

Pokud byste chtěli vyšší hladině spermidinu v těle pomoci potravinovými doplňky, v zásadě máte na výběr ze dvou druhů. Levnější typ zpravidla obsahuje pouze synteticky vyrobený spermidin. Dražší suplementy jsou vyrobené z extraktu pšeničných klíčků, a kromě spermidinu tak obsahují i další užitečné polyaminy působící ve vzájemné synergii, podobně jako to je v přirozené stravě.

Ale pozor, rozhodně zde neplatí rovnice čím víc pilulek, tím budu zdravější a mladší. I když při předávkování spermidinem v podstatě nehrozí žádná zdravotní rizika, nijak si tím ani nepomůžete. Vzhledem k ceně tohoto „Ferrari“ mezi potravinovými doplňky spíš zbytečně spláchnete do záchodu stovky až tisíce korun. Alespoň dosavadní výzkumy tvrdí, že braní vysokých dávek spermidinu nemá žádný přidaný efekt a tělo přebytečnou dávku přirozeně vyloučí.

Kolik spermidinu je tedy vhodné konzumovat? Úřad pro bezpečnost potravin Evropské unie doporučil nepřekračovat denní dávku 6 mg/den. V mnoha klinických studiích se používal pouze 1 mg/den a přitom byla potvrzena jeho účinnost.

Související…

První pomoc při depresi? Jedenáct bylin a doplňků stravy, po kterých sáhnout
Hana Průšová

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek