Léto je obdobím zážitků, rychlých přejezdů, balení a v neposlední řadě i často hektických příprav na školní rok. Teď je ale před námi dlouhé období klidu, kdy máme více času na sebe, a vzdor špatnému počasí si můžeme podzim skvěle užívat.

Podzim je ideálním časem pro důkladnou hydrataci pleti, intenzivní pleťové kúry a v neposlední řadě různé detoxikační masáže, jako je například ta ruční lymfatická. Když se vám rozproudí lymfa, tělo se odvodní, detoxikuje a velmi často je to vidět na jeho tvaru a pak to poznáte i na centimetrech, ne už tak na kilogramech.

Zázvor, česnek i křen vaše tělo krásně prohřejí.

Jak vyživovat tělo?

Vyživovat tělo dle ročních období doporučuje ájurvéda i čínská medicína. Základním principem je správně volit potraviny, které buď zahřívají, nebo chladí, případně jsou neutrální v závislosti na tom, v jakém období se právě nacházíme. Požádali jsme tedy nutriční specialistku Andreu Dedeciusovou, aby nám poskytla pár tipů k výživě na podzim. Co bychom měli nyní rozhodně zařadit do našich jídelníčků? 

Kysané zelí – probiotická bomba, která nám pomáhá udržovat naše střevní bakterie v rovnováze a tím zlepšovat imunitu. Důležité je, aby bylo zelí nepasterizované, pouze takové je bohatým zdrojem prospěšných bakterií.

Zázvor, česnek nebo křen – zahřejí a zároveň chrání před nachlazením.

Vitamin D – na podzim slunce již není dostatečným zdrojem vitaminu D (tento vitamin je důležitý pro normální funkci imunitního systému a také pro stav našich kostí), proto zařadíme do stravy potraviny bohaté na „déčko“. Nejbohatším zdrojem vitamínu D jsou mořské ryby a v koncentrované podobě pak olej z tresčích jater. V našich podmínkách jsou výbornou volbou sardinky, které nám zároveň dodají potřebnou dávku zdravých tuků, tzv. omega-3 mastných kyselin EPA a DHA, které v našem těle působí protizánětlivě a rovněž pozitivně ovlivňují naši imunitu.

Pleťové masky by se měly stát nezbyznou součástí podzimní péče o pokožku.

Jak vyživovat pleť?

Na úvod je třeba zbavit se představy o pleťové péči v podobě, v jaké ji všichni známe, tedy dokonalé čištění, dvakrát denně krém nebo sérum, jednou týdně peeling a jednou za měsíc návštěva kosmetičky. Tento přístup výborně funguje u konvenčních značek i s mnoha dalšími přídavnými postupy, pokud se ale vydáte cestou přírodní kosmetiky, je třeba se zaměřit na zcela jiné pilíře.

Prvním z nich je vedle důkladného čištění pravidelná masáž, ta může být denní z vašich rukou nebo třeba týdenní z rukou vaší kosmetičky a může trvat až 40 minut. Pleť se kvalitní obličejovou masáží prokrvuje, rysy se zvedají, nastartuje se metabolismus a urychluje regenerace. Druhým pilířem hloubkové přírodní péče jsou pleťové masky, mezitím v podstatě můžete používat cokoliv, jednou denně na vlhký obličej rostlinný olej (nemazat vůbec, necítíte-li potřebu) nebo vynechat noční péči. Nikdy ale nezapomínejte na výživnou masku jednou za 2–5 dní pro váš typ pleti a výše zmíněnou masáž. S přibývajícími lety je také nezbytností každodenní použití očního krému.

Tipy od blogerky

Německá značka Lavera připravila sérii pleťových masek nejen pro tyto dny. Přípravek je inovativně ve velmi praktickém dvojbalení a lze jej tedy zužitkovat beze zbytku. Z hlediska podzimu lahodících ingrediencí doporučujeme pro tento čas především regenerační masku s brusinkami, arganovým a olivovým olejem a silně hydratační masku s makadamovým a růžovým olejem a avokádem. O další tipy jsme požádali blogerku Mitsuuko de Ak, která nejenže používá převážně přírodní kosmetiku, ale je vyhlášenou odbornicí právě na masky, a to včetně jejich výroby. Podívejte se do galerie, jaké produkty pro vás vybrala. 

Značku Lavera nebo například 100% PURE můžete v celé jejich šíři otestovat i na Green Beauty Marketu 10. a 11. 11. 2017 v Prague Gallery Laufen.

foto: Shutterstock a archiv firem