Léto dalo pleti zabrat, takže i ta mastná a smíšená bývá často místy vysušená. Na podzim je stejně jako na jaře vhodný detox a spolu s ním i intenzivní pleťové kúry včetně těch hydratačních.

Přichází období, kdy do sebe potřebujeme načerpat maximum živin, abychom pleť dostali do kondice, než přijde zima. Intenzivní hydratace kůže na obličeji, po těle i ve vlasech je důležitá pro všechny typy pleti, od velmi suché až po velmi mastnou či problematickou. Zvlhčující složky v kosmetických přípravcích napomáhají procesu regenerace, přirozeně omlazují, vyhlazují vrásky a zabraňují povadlému vzhledu. Pokožka je jednoduše šťavnatější!

Dopřejte svému tělu a pleti kvalitní hydrataci i na podzim.

Hydratace dvojího druhu

Jeden typ přípravků pokožku hydratuje, angličtina pro ně používá výraz hydrator. K intenzivně zvlhčujícím složkám patří i v přírodní kosmetice glycerin, laktát sodný, urea, aloe vera, med nebo kyselina hyaluronová. Jako zvlhčovače obvykle fungují už pleťové vody, dále pak séra a v neposlední řadě nejrůznější ampulové kúry.

Vedle toho jsou přípravky, které angličtina nazývá moisturisers, a ty se starají o to, aby byla v pleti zachována vlastní míra hydratace. Obsažené složky obnoví kožní lipidovou bariéru a vlhkosti je zabráněno, aby se odpařovala. Takovým hydratačním přípravkem je například bambucké máslo.

Nezapomínejte pleť osušit 

Chcete-li si tedy na podzim dopřát větší míru regenerace, objednejte si u své kosmetičky třeba nějakou hydratační ampulovou kúru nebo sami využijte sílu hydratačních masek a intenzivních zvlhčovacích sér. S přibývajícími chladnými dny však zvyšujte míru podílu přírodních tuků ve vaší péči, aby se z pokožky voda tak rychle neodpařovala. Do zimního období pak používejte jakékoliv „zvlhčovače“ pouze na noc. Dobrý tip profesionálů pro zachování přirozené vlhkosti v pleti je po umytí obličeje, rukou apod. kůži vždy osušit. Pokud ji totiž necháte schnout, s vrchní vodou odejde i trocha zevnitř – z toho je patrné, že postřikování pleti různými termálními či květovými vodami bez jemného osušení jí nemusí vůbec dodat hydrataci, spíše naopak.

Léčivá dužina z aloe vera vám v lednici vydrží až měsíc.

Aloe vera v každé domácnosti 

Tato rostlina je už mnoho let českým hydratačním hitem, někteří z nás ji dokonce doma pěstují. Z vlastní rostlinky získávaný gel je nejúčinnější a také nejčistší. Gely, které seženete v obchodech, a to včetně produktů kontrolované přírodní kosmetiky, už v sobě mají spoustu nežádoucích příměsí. Léčivých účinků aloe dosahuje ideálně ve 3–5 letech věku, listy už jsou v té době zralejší a mají ony ceněné vlastnosti. Nejúčinnější je gel ze spodních listů, kde je proces zrání nejrozvinutější. Gel, který vydlabete z listu po podélném rozříznutí, pak můžete uchovávat v lednici až 1 měsíc, jakmile začne tmavnout, nastal proces oxidace a nezbývá než zbytek gelu vyhodit.

Své hydratační řady na podzimním Green Beauty Marketu 10. a 11. 11. v Prague Gallery Laufen představí mezi jinými například také značky kontrolované přírodní kosmetiky lavera, 100% PURE nebo Primavera.