Máme štěstí, dámy, že žijeme v době, ve které můžeme být samy sebou, a stejně tak i naši muži. Ano, vousy jsou trendy, ale ve výsledku to především znamená, že každý muž může mít na své tváři, cokoliv je mu pohodlné nebo v čemkoliv se on sám cítí dobře.

Dr. Alun Withey, historik medicíny a lidského těla, uvedl v říjnu 2014 pro Telegraph, že nově nastalá éra pánského vousu, jejíž počátek se v této vlně datuje do roku 2013, bývá v historii spojena s potřebou projevu mužnosti. Tak tomu bylo například i v 19. století, když průmyslová revoluce „válcovala“ mužskou sílu, v první světové válce muži v boji nosili povinně knírek a v 60. a 70. letech se mužský vous stal projevem sexuální svobody a volnosti. 

Páni k delším vousům obvykle sklouznou z pohodlnosti, ženám se na nich vous buď líbí, nebo jej absolutně odmítají.

Vousy jako praktická pomůcka

Vousy ovšem nejsou jen věcí estetickou. Chrání pleť, zahřívají, muži s citlivou pokožkou obvykle díky nim vyřeší problémy s akné. Pokud je o vousy dobře pečováno, a k tomu stačí běžné umytí ve sprše, kvalitní olej pro jejich změkčení a trocha praxe při jídle, je to pohodlné nemuset se denně holit do hladka. S érou vousů je spojen také trend barber shopů a mužského holení, které bylo po desetiletí jako služba zapomenuto. Dnešní doba se ohledně pečování a odpočívání hodně zaměřuje na ženy, ale na muže, jejich „zkrášlující“ rituály a relax se zapomíná. Nezapomínejme proto na naše protějšky a dopřejme jim to nejlepší.

Sprcha vs. péče

Muži mají to štěstí, že jejich kůže je pevnější a silnější a nestárne tak rychle jako ta ženská. Zřejmě neznáte žádného chlapa v okolí, který by si po sprše liboval v tělovém mléce, přesto i jeho pokožka potřebuje občasnou výživu a ochranu. Pro tyto účely určitě doporučujeme vyživující krémové sprchové gely, výborné jsou od Weledy, zvolit můžete buď čistě pánský, nebo unisexový s arnikou, který prohřeje svaly po sportu. Vyzkoušejte také sprchové oleje, v dobré kvalitě je najdete u českých značek Saloos nebo Karel Hádek.

I muži by se o svou pokožku měli starat. Pokud se nechtějí natírat tělovým mlékem, postačí krémový sprchový gel, který kůži dostatečně vyživí.

Vlasy

Vlasová pokožka bývá stejného charakteru jako pleť obličeje a je i stejně tak citlivá. Muži mají nejčastěji problém s lupy. Máte-li bezproblémovou pokožku hlavy, vyzkoušejte nějaké šetrné produkty 2v1, vynikající pánský kompromisní přípravek s dokonalou vůní, která i chvilku vydrží, má značka Kneipp; přírodnější variantou je NaTrue, certifikovaný přípravek 3v1, sprchový šampon MEN od Laverykterý je vhodný i na obličej. Máte-li problém s lupy, určitě vyzkoušejte detoxikační šampon od Urtekramu s Tea Tree.

Pocení

Přírodní antiperspiranty se hledají velmi nesnadno. Naším tipem, který funguje svou vůní naprosto unisexově, je certifikovaný kuličkový deodorant Naturalis se svěží vůní a spolehlivým účinkem, prodává jej Biorganica. Tuto značku a desítky dalších z ranku přírodní kosmetiky najdete na festivalu zdravé péče o krásu Green Beauty Market v polovině listopadu, kde si můžete cokoliv otestovat.

Péče

Na zimu určitě potřebuje krém i on. Pleť se bude méně šupit, nebude napjatá a nebude svědět. Dejte přednost mastnějším krémům nebo olejům. Vynikající bezvodé krémy s neutrálními vůněmi má česká značka Biorythme. I na mužskou pleť lze při mytí po ránu aplikovat kapku oleje, například od slovenské značky Mylo. Na vousy pak doporučujeme novinku na českém trhu, berlínskou značku OAK, která se prodává v salonech. V nabídce má přípravky na mytí, česání i formování vousů a produkty jsou komplet certifikované BDIH.

foto: Shutterstock a archiv firem