Většina kosmetických výrobků, které denně používáme, škodí zdraví i životnímu prostředí. Běžný spotřebitel nemá šanci porozumět jejich škodlivosti, protože nerozumí složitému chemickému složení. GreenScan je mobilní aplikace, která pomocí oskenování čárového kódu umožní daný produkt analyzovat i laikovi. Díky aplikaci si tedy můžete koupit lepší alternativu. GreenScan je těsně před spuštěním a bude zdarma.

"Jednotlivé složky v drogistických výrobcích hodnotíme na základě dostupných analýz a výzkumů. Čerpáme z celosvětových databází mezinárodních chemických institucí, z odborných studií a literatury, konzultujeme problematiku s odborníky z oboru toxikologie," shrnuje postup budování databáze Žaneta Havírová, která aplikaci pomáhá na svět.

Toxiny, kam se podíváš

Z dosavadních výzkumů tým GreenScan zjistil, že běžně dostupné krémy, šampony nebo zubní pasty od značkových výrobců obsahují mnoho toxických, mutagenních a karcinogenních látek, které mohou způsobovat neplodnost, rakovinu nebo poškození nervové soustavy, ledvin či jater. Legislativa sice upravuje maximální povolené množství škodlivých látek v jednom výrobku, nepočítá však s jejich kumulací v těle při používání více produktů po delší dobu.

"Skutečně jsem prozřela, až když jsem vystudovala chemii," říká Havírová. "Ne každý má však takové vzdělání a dostupné informace pro laiky jsou nedostačující a roztroušené."

Díky aplikaci jen jednoduše naskenujete čárový kód a pak už jen počkáte, co za toxiny na vás vyleze

Hledání zdravějších alternativ

Proto začala vznikat aplikace, která díky čárovému kódu rychle vyhledá produkt a ohodnotí škodlivosti na základě jeho složení a individuálních preferencí spotřebitele. V případě špatného hodnocení nabídne alternativu v podobě nezávadného produktu a možnost ihned produkt koupit.

"Chceme, aby všichni měli možnost výběru. Aby si každý mohl ověřit, zda je přírodní výtažek opravdu přírodní, jestli je dětská kosmetika opravdu nezávadná a sliby výrobců nemají nežádoucí vedlejší účinky," shrnuje tým GreenScan motivaci pro vývoj aplikace.

Tým GreenScanu vybírá prostředky na dokončení aplikace na HitHitu

Vizí GreenScan je postupně rozšířit databázi produktů a informací na další skupiny spotřebního zboží, jako jsou oblečení nebo potraviny. Neméně důležité je také vzdělávat spotřebitele a vytvářet účinný tlak na velkovýrobce kosmetiky a drogistického zboží. 

"Nabídnutá ekologičtější a zdravější varianta nákupu podpoří výrobce kvalitnějších produktů, nikdo si však nemůže místo v naší databázi zaplatit nebo jinak zajistit,“ vyzdvihuje nezávislost aplikace Havírová. "Všechny doporučené alternativní produkty projdou přísnou kontrolou a odkazovat na ně budeme pouze tehdy, když splní jasná kritéria."

foto: Shutterstock a GreenScan, zdroj: GreenScan