Jste nadšeni z nových, neuvěřitelných možností přepravy, ale nesnášíte zácpy? Nic se nebojte! Máme pro vás pár nových projektů a nápadů, které umožní rychlou přepravu i během dopravní špičky. Vítejte ve světě zítřka!

Je jasné, že budoucností dopravy jsou vozidla poháněná vodíkovými a elektrickými motory, navíc vylepšená autonomními systémy. Tyto nové technologie vytvoří každodenní dopravu, která bude udržitelná, čistší, a bezpečná. Jenže i přes tyto velkolepé vize se taková „auta“ se zácpami nepoperou. Ať už je totiž váš dopravní prostředek sebebezpečnější a sebečistší, když se ocitnete v zácpě… jste zkrátka v zácpě. Pokud ovšem nemůžete létat nebo jezdit pod zemí. Naštěstí jsou ve vývoji i technologie, které přesně tohle dokážou.

Létající taxi: Uber a Volocopter

Pravděpodobně od té doby, co jsme viděli Fantomase, si všichni přejeme létající auto. To už ale neexistuje jen v našich fantaziích a filmech. Několik společností na něm právě teď pracuje, včetně taxi služby Uber. Společnost chce létací taxíky provozovat v Dallasu, Texasu, Dubaji a Spojených arabských emirátech od roku 2020. Uber Elevate, jak se projekt jmenuje, by k transportu pasažérů používal vozidla, která se vznášejí a přistávají vertikálně.

Německý startup Volocopter pracuje s dubajskými představiteli na vyzkoušení něčeho podobného. Termín zkušebního provozu je stanoven na konec tohoto roku. 

Kitty Hawk – létání trochu jinak

Již nějakou dobu se spekuluje, že spoluzakladatel Googlu Larry Page pracuje na létajícím autě. Startup, který Page financuje, v dubnu představil projekt Kitty Hawk – elektrikou poháněné vznášedlo určené pro cestování přes vodní hladinu. K jeho řízení není potřebné žádné oprávnění a společnost tvrdí, že se ho uživatelé naučí ovládat během minuty. Verze vznášedla pro komerční užití by měla spatřit světlo světa ke konci roku.

Cestování podzemím: Nudná společnost a hyperloop

Pokud jste k létajícím autům skeptičtí stejně jako Elon Musk, máme pro vás alternativu. Musk navrhuje přepravu raději pod zemí než nad. Jeho tunelovací startup Boring Company má přesně to v plánu. Chce vystavět síť podzemních tunelů vybavených elektrickými „sáňkami“, které by převážely vozidla i lidi. Boring Company již vykopala základní tunel pod Los Angeles a hodlá s tím pokračovat. 

Když už mluvíme o tunelech, existuje myšlenka, kterou se zabývají i jiné společnosti než ta Muskova, a totiž hyperloop. Mezi dopravními prostředky budoucnosti vzbudil asi největší pozdvižení. Hyperloop je něco jako extrémně rychlý vlak budoucnosti, který dokáže délku cesty zmenšit z hodin na minuty. Je založený na pohybu přetlakových kapslí podtlakovými trubkovými tunely. Stavba tohoto projektu se plánuje v několika státech USA, Kanadě, v Evropě, Dubaji, a Jižní Koreji. 

Existuje citát, který říká, že čím je prostředek komunikace nenápadnější, tím je komunikace efektivnější. Cestování je bezesporu zábavné, ale nikdo nemá rád popojíždění v koloně a hromadu podobně frustrovaných řidičů. Betonováním našeho světa se cestování z jednoho místa na druhé stává čím dál jednodušším. Čím praktičtější se naše metody stávají, tím více se posunujeme do 21. století. 

foto: Shutterstock, youtube, zdroj: Futurism