Dali byste své dítě do alternivní školy? Jste vůči těmto institucím skeptičtí? Zakladatel Institutu pro inovativní vzdělávání Pavel Kraemer vám vysvětlí, proč jsou vaše obavy zbytečné, a ukáže vám, že tohle je pro vaše potomstvo ta pravá cesta. 

„Ať už je směr alternativní školy jakýkoli, zahrnuje respektující přístup k dítěti, které tak má bezpečné prostředí pro svůj rozvoj. A to daleko více posiluje motivaci k učení než nějaké známkování, testy atd.,“ vysvětluje výhody tohoto druhu vzdělávání Pavel Kraemer, který nám exkluzivně poskytl rozhovor.

Pavel Kraemer, student Matfyzu, původně o učitelství neuvažoval. Dnes však učí na waldorfských školách a je zakladatelem Institutu pro inovativní vzdělávání, také se věnuje školení ředitelů a učitelů v oblasti intuitivní pedagogiky.

„Důležitější než samotná metodika je osobnostní rozvoj učitele, protože v alternativní škole je vystaven mnoha tlakům ze strany rodičů, státu i dětí se specifickými potížemi, a aby to všechno člověk zvládl, musí být osobnostně na výši. A právě intuitivní pedagogika klade důraz na řešení konfliktních situací, na práci s emocemi, rozvoj flexibilnosti, schopnosti rychle reagovat atd...,“ vysvětluje Pavel.

Ve videu se dále dozvíte, jaké jsou Pavlovy zkušenosti z ostatních světových zemí, jaké nedostatky vidí v současném klasickém vzdělávacím systému a vysvětlí, proč mají někteří rodiče k alternativním školám problematický postoj.

 

Podívejte se také: 

Video: Hypnózou lze „přinutit“ lidi, aby zapomněli i své jméno

Sonda do sportovcovy duše: Martin Doktor

Tvůj talent je unikát: Jan Smigmator