Zjišťovala to Gabriela Filippi během dalšího z pravidelných divadelních večerů svého Léčivého divadla na pražské Lávce. Představovat Tomáše Kluse  jako oblíbeného herce a zpěváka je nošením dříví do lesa. V energií a smíchem nabitém prostředí a ve společnosti pohotové Gabriely i jejích kolegů herce Mario Kubece a hlasového mága Patrika Kee však na sebe Tomáš prozradil i věci, které ještě nikdy neřekl.

Tomášovi kromě jeho vrozené výřečnosti nelze upřít přirozenost okamžitých reakcí a lehkost smyslu pro humor. Z nenuceného „tlachání“, ve kterém provokovala Gabrielina ženská energie klid mužské převahy, vzešlo nejedno inspirující Tomášovo vyznání. Navíc jeho přednost nebrat se vážně a schopnost dělat si legraci především sám ze sebe posílila spojení s publikem, které bylo výjimečné. To je mimochodem jeden z darů, které Léčivé divadlo kontinuálně vnímá.

Kdo si pustí video, zjistí, kdo a proč se snažil Tomáše několik let vyhodit z DAMU a co bylo jeho původním snem. Zda řeší ekologii a jakou vidí souvislost mezi tunami oblečení na skládkách a nezkrotnou myslí lidí. Otázky pak vlastně vznikaly samy od sebe. Nabízíme vám „ochutnávku“ několika vybraných  otázek a reakcí  z nesestříhaného video záznamu, který je vám zde na Flowee k dispozici.

V Léčivém divadle se tentokrát léčilo hlavně smíchem.

GF: Myslela jsem, že největší inspirací je tvá žena. Probudil jsi se se ženou nebo tak, jako že sám?

TK: No jejda - kolikrát. Já myslím, že jsem se ještě tak úplně neprobral… ,že mě čeká obrovský kus práce. Že se teprve teď na cestu vydávám. Na cestu zkrocení ohně v mé hlavě. Máme tam umístěn nejkrásnější tvůrčí nástroj a to je mysl. Vlastně ona používá mě, já jí zatím používat neumím. S mou ženou přišla do mého života láska. Do té doby jsem žádal od lásky oběti. Miloval jsem spousty žen. A pak oběti nahradilo objetí. A já jsem chtěl objetí, jen to její.

GF: To je skvělé, že ti to chodí do hlavy samo...

TK: No, právě, že ne. Já to tam mám ještě hodně „zabordelený“. Ale vím, kam chci jít. Vidím smysl v globálním štěstí. Nastavit si mysl na to, abychom přáli ostatním štěstí.

MK: Já prožívám období trapnosti.

TK: To je skvělý, já byl vždycky mistr světa v trapnosti. I blbec je ale obrovskou inspirací. Proto setkání se mnou může leckomu hodně zvednout sebevědomí.

MK.: Jak bojuješ se systémem, který nás strhává do  šedi?

TK: Nebojuju. Myslím, že každý boj je špatně.

Na závěrečnou otázku Gabriely publiku Léčivého divadla: „Cítíte se dostatečně vyléčeni pro tento večer?“ zaznělo jedno bouřlivé ano provázené jak jinak než smíchem. Cíl tedy opět úspěšně dosažen. 

Za všechny z Léčivého divadla Gabriely Filippi vám tentokrát ze setkání s Tomášem přejeme odvahu udělat si legraci sami ze sebe. Nebojte, dá se s tím žít celkem snadno. A humor užívejte pravidelně, nejlépe několikrát za den ve velkých dávkách.

Chcete vidět  další představení? Zavítejte na Lávku. Hraje se 24. května od 19 hodin.

Více na www.lecivedivadlo.cz

Text: Lenka Horylová

foto: Zdenka Holá