Plno zajímavých filmů přestaví 21. ročník Mezinárodního filmového festivalu dokumentárních filmů Jihlava, který se uskuteční ve dnech 24. až 29. října. Zájemci budou mít možnost vidět 342 filmů z celkových neuvěřitelných 3571, které byly přihlášeny. Sedmdesát snímků bude uvedeno ve světové, dvaadvacet v mezinárodní a dvanáct v evropské premiéře. Premiéru budou mít i některé zajímavé česko-slovenské filmy s politickou tématikou.

Film Milda režiséra Pavla Křemena je o někdejším generálním tajemníkovi ÚV KSČ Milouši Jakešovi, tedy nejmocnějším muži republiky. Dodnes, ve svých pětadevadesáti letech, zůstal věrný komunistickému přesvědčení, navštěvuje akce a diskutuje s odpůrci.

„Není to žádný pozitivní medailonek o něm,“ uvedl Křemen. Jakeš je ve snímku kupříkladu konfrontován s lidmi, kteří byli v disentu. O jiném politikovi pojednává slovenský film Terezy Nvotové Mečiar o bývalém slovenském premiérovi Vladimíru Mečairovi. Režisérka uvedla, že nejprve natočila školní film postavený na rozhovoru s tímto výrazným politikem. „Vzbudilo to velké haló, tak jsem snímek rozpracovala, k tomu, abychom mohli rozklíčovat, co se děje dnes nejen u nás, je třeba zmapovat i minulost,“ řekla.

Hranice práce

Dokument Apoleny Rychlíkové Hranice práce je doprovodem k reportážím novinářky Saši Uhlové, které jsou publikovány na portálu A2larm.cz a pojednávají o pracovních podmínkách v provozech, kde lidé pracují za nejnižší mzdy. Uhlová tam pod změněnou identitou půl roku pracovala a Rychlíková jí byla nablízku… Na festivalu bude k vidění i film Otakara Faifra Sama, kde si poslední roli na své přání zahrála Luba Skořepová, která tak chtěla upozornit na samotu ve stáří.

Program nabídne kupříkladu i unikátní profil brazilské filmové skupiny Udigrudi. Diváci se mohou těšit i na obsáhlou retrospektivu francouzského filmaře a antropologa Jeana Rouche, od jehož narození letos uplynulo sto let, osobně ji uvede jeho žena Jocelyne Rouche. „Stejných sto let nás dělí od VŘSR. Proto její ikonu, V. I. Lenina, i její zobrazování v hraných filmech podrobíme detailní analýze napříč filmovým stoletím,“ uvedl ředitel festivalu Marek Hovorka.

 

zdroj: Mezinárodní filmový festival dokumentárních filmů Ji.hlava