Již několikrát se stovky zájemců o věci mezi nebem a zemí setkaly v Praze se světoznámým badatelem a spisovatelem Erichem von Dänikenem na přednášce v rámci jeho evropského turné. Nechyběl mezi nimi ani Miloš Matula, který vám přiblíží některé názory tohoto  slavného záhadologa.

Motto: „Hvězdný svět je plný bytostí, které jsou nám tak nadřazeny, že je můžeme označit za bohy.“ Voltaire, francouzský filozof 18. století.

Návštěvníci z jiných planet?

Byli bohové astronauty, vesmírnými cestovateli, návštěvníky z jiných planet? Tak se ptají mnozí badatelé a archeologové, kteří po desetiletí poukazují na nevyřešené otázky antické kultury, kuriózní nálezy a dochované tradice. Věda zatím nenabízí vysvětlení vysoké úrovně stavebně-technických dovedností starých kultur, zejména v Egyptě, nedokáže určit zdroje astronomických znalostí, kterými oplývali zejména jeho kněží. Mytologie, paměť lidstva, hovoří o bozích, kteří se lidem zjevili v kovových létajících strojích, byli lidem podobní, ale oblečení jako astronauté. Je pochopitelné, že v civilizaci před věkem vesmírných letů nemohla vzniknout žádná hypotéza o astronautech – mimozemšťanech. Teprve na konci šedesátých let 20. století byla doba na tuto otázku zralá.

S počátkem cest do vesmíru se začalo pohlížet na záhady jinak. Z velké části je to zásluha muže, který ve správnou chvíli a se schopností výstižných a populárních formulací rázem pozdvihl tuto teorii ke všeobecnému povědomí. Je jím Erich von Däniken.

Životní cesta popularizátora UFO

Erich von Däniken

Erich von Däniken (nar. 1935) se stal světoznámým v roce 1960 díky svým článkům a později knihou Vzpomínky na budoucnost, která vyšla po jeho rozsáhlých badatelských cestách. Pokusil se totiž doložit četnými literárními důkazy a archeologickými poznatky hypotézu návštěv astronautů z planetárních systémů cizích hvězd na Zemi v dávné minulosti. Poté vydal ještě desítky knih, které byly přeloženy do 32 jazyků a jejichž celkový náklad se blíží 63 milionům exemplářů. Přednáší na mnoha světových kongresech, např. Ancient Astronaut Society. Za své dílo byl v roce 1975 vyznamenán univerzitou Boliviana v Bolívii čestným doktorátem. Rakouská mincovna ho poctila vydáním medaile ze zlata a stříbra s jeho portrétem. Televizní stanice celého světa vysílaly jeho pětadvacetidílný televizní dokument pod názvem „Po stopách všemocných“ a další. V roce 2003 založil Erich von Däniken zábavní Mystery Park v Interlakenu ve Švýcarsku, který prostřednictvím virtuální prezentace představuje záhadná místa a záhady na celé planetě, a tak láká tisíce návštěvníků.

Tajemství pyramid odhaleno?

Erich von Däniken poukazuje na mnohé nesrovnalosti a záhady naší minulosti, které vysvětluje jako stopy po dávných mimozemských návštěvách na naší planetě. Své teorie dokládá srozumitelnými a názornými argumenty. Vytrvale bojuje proti dogmatům a šokuje tak mnohé vědce na celém světě. Shromáždil obdivuhodné množství důkazů o návštěvách mimozemšťanů a dokládá je mnoha archeologickými nálezy a logickými dedukcemi z Bible a řady dalších historických a náboženských pramenů. Jeho dílo je velkým přínosem pro zkoumání dávných dějin i při popularizaci mnoha vědních oborů.

Mayské centrum Chitzen Itza v Mexiku bylo uzpůsobeno jako přistávavací plocha pro návštěvníky z vesmíru.

V současné době se Däniken zabývá otázkami spojenými s rozluštěním lidského genomu a novými objevy v Egyptě, kam brzy odjíždí. Přibližme si některé z jeho teorií o bozích starověkého Egypta. Do této země podnikl mnoho badatelských cest. Své poznatky z větší části již zveřejnil v knize Oči sfingy a zajímavě je přednesl i na své pražské přednášce – včetně působivých doprovodných multimediálních prezentací. Podle jeho tvrzení hovoří staroegyptské spisy o bozích, kteří pomohli lidem, konkrétně Sauridovi, při stavbě pyramid ještě před potopou světa. Staré arabské spisy říkají, že Saurid byl stejná osoba, kterou Řekové nazývají Hermes a Hebrejci Henoch. Hermes byl boží posel a Henoch první člověk, který opustil Zemi v ohnivém voze. A to je, podle Dänikena, očividné spojení s mimozemšťany. Na doprovodné multimediální prezentaci dokonce demonstroval typ mimozemského „létajícího talíře“, kterým pravděpodobně Saurid=Henoch s „bohy=mimozemšťany“ cestoval... Odkud vzal tyto informace? Däniken vše doložil popisy z Bible, konkrétně z apokryfních textů, a z Knihy Henochovy. Zde je detailně popsáno setkání s „bohy“ i to, jak jej vynesli na nebesa. Po přistání kdesi vysoko v horách jej přesvědčili, aby změřil velikost „chrámu“ – i tyto míry byly uvedeny ve zmíněných textech... Na základě těchto indicií najal Däniken vědecké týmy ve Spojených státech, kterým zadal úkol zkonstruovat popisovaný létající stroj (chrlící oheň a blesky) a poté i chrám. A vědci došli k překvapivému výsledku: létající stroj opravdu připomíná naše představy o létajících talířích. Avšak překvapivější zjištění u „chrámu“ bylo to, že se vlastně nakonec nejednalo o chrám, ale o přistávací rampy a budovy s tím spojené! A to vše mohli účastníci přednášky zhlédnout ve vytvořeném filmu, který zase vznikl animacemi na základě vědeckých výzkumů...

Postavili slavné pyramidy v Gíze mimozemšťani???

Dalším neuvěřitelným nálezem, který se týká Velké pyramidy (tzv. Chufuovy/Cheopsovy) v Gíze, je mimo jiné objevení podzemní vody v hloubce asi 15 metrů pod vlastní pyramidou, ve které je, jakoby na malém ostrůvku, uložen obrovský sarkofág. K němu ale vede jen uzoučká chodbička, kterou by sarkofág nemohl projít...?
V další části přednášky Däniken dále popisoval, jak Egyptská rada pro starožitnosti v čele s jejím bývalým šéfem – egyptologem dr. Zahi Hawássem a ve spolupráci s televizní stanicí National Geographic nechala před mnoha lety do Velké pyramidy dokonce vpustit robota – sondu, která tam narazila na novou, dosud neobjevenou chodbičku. Ta by tam ale správně neměla být za předpokladu, že se pyramidy stavěly tak, jak se vědci domnívají... Ve Velké pyramidě a pod ní existuje mnohem více prostorů a chodeb, než veřejnost zná. Za tím muselo být plánování a technika, které nebyly v době, kdy žil faraon Chufu, údajný stavitel pyramidy, k dispozici...

Setkáme se s mimozemšťany?

„Celé lidstvo má mimozemské geny, u někoho se projeví dříve, u jiného později,“ prohlásil Erich von Däniken v rozhovoru pro knihu Hvězdy ezoterického nebe I. – Kniha plná energie:

V USA skutečně existuje tajná letecká základna AREA 51. Co se tam děje, nevíme.

Myslíte si, že v USA existuje tajná základna AREA 51 a že po 2. světové válce přistály v Novém Mexiku létající talíře? Domníváte se, že díky analýze jejich mimozemské technologie nastal v USA technologický boom, který umožnil lety na Měsíc a pokračuje dodnes?

V USA skutečně existuje tajná letecká základna AREA 51. Co se tam děje, nevíme. A v Rossewelu v Novém Mexiku se v roce 1947 něco zřítilo z vesmíru. Potvrdil mi to astronaut Ed Mitchel, jeden z astronautů, kteří byli na Měsíci. On je velmi důvěryhodný zdroj.

Mají knihovny ve Vatikánu důkazy o návštěvě mimozemšťanů na Zemi?

Lze to předpokládat. V době, kdy se rozšiřovalo křesťanství po celém světě, dovezli do Vatikánu spoustu starých spisů. Problém je s jejich překladem, protože se tam pracuje stále podle starých dogmat. Například překládají „nebe“ nebo „anděl“, přičemž jde o „orbit“ a „mimozemšťan“.

Myslíte si, že se nemusíme obávat kontaktu s mimozemšťany? Budou k nám přátelští?

Myslím, že by nás mohli již dávno zničit, kdyby chtěli, ale přece jen – když se vrátíme ke starým legendám a rukopisům, dost často se v nich ozývá strach z bohů.

Nejsme pro ně spíše jen experimentem, kterého by bylo možno i zneužít?

Dá se říci, že před tisíciletími tito bohové často vskutku zuřili a zničili i celá města. Očividně si zde připravovali půdu pro svůj experiment. Ale musíme vzít v úvahu, že se podle starých spisů spíše hádali mezi sebou. Nebyli svatí. Nikdo samozřejmě nemůže vědět, jak se budou chovat, jestliže se znovu objeví. Ale měli bychom vycházet z toho, že s námi vstoupí do kontaktu teprve tehdy, až budeme zralí. Ostatně, my také nenavazujeme diplomatické styky s drůbeží.

Mimozemšťani s námi vstoupí do kontaktu teprve tehdy, až budeme zralí. Ostatně, my také nenavazujeme diplomatické styky s drůbeží.

Existuje na Zemi opravdu hmatatelný důkaz o existenci mimozemských civilizací? Jen teorie a spekulace na toto téma mě neuspokojují.

Hmatatelné důkazy existují, ale dosud je nemáme v rukou. Např. Archa úmluvy Izraelitů. Pozůstatky Archy úmluvy leží hluboko v zemi pod katedrálou Panny Marie v etiopském městě Axum. Ve starém Japonsku zase existovalo zrcadlo, které japonský císař dostal od svého nebeského otce. Toto zrcadlo byl technický přístroj a dodnes je ukrytý v hrobě japonského císaře Jimu Tenno. Podle staroegyptských textů leží pod Abydosem v Egyptě technické zařízení, které zde údajně nechal bůh Osiris. Nejsou to jen spekulace, existuje celá řada přesvědčivých indicií...

Jak v sobě srovnáváte víru v mimozemský život a v Boha?

Předpokládejme na chvíli, že mám pravdu a že nás před tisíciletími navštívila mimozemská civilizace, která ovlivnila tehdejší lidstvo. Lidé z doby kamenné to ale špatně pochopili a domnívali se, že to jsou bohové. Potom musí zákonitě další otázka znít, odkud tito návštěvníci přišli? Jakou evoluci mají za sebou? Můžeme předpokládat, že i tito mimozemšťané byli třeba ovlivněni dalšími mimozemšťany. Jednou se ale dostaneme na konec tohoto řetězu a potom se z člověka stane velmi pokorné stvoření a s úctou spolu s náboženstvím uctí Stvořitele. Já jsem nikdy neztratil víru v tohoto grandiózního Stvořitele a denně se k němu modlím.

Co si myslíte o teorii, že mimozemšťané jsou již nyní přítomni na Zemi buď v podobě lidí, nebo v jiných dimenzích, které jsou dostupné jen vybraným senzitivním jedincům? Úkolem přítomných mimozemšťanů je prý bez vyvolání paniky pomáhat s rozvojem lidstva správným směrem.

Myslím si, že jsou kolem nás jiné dimenze s duchovními bytostmi. Navíc máme my všichni, celé lidstvo, mimozemské geny a u některých lidí se tyto geny mohou projevit dříve než u jiných.

Mimozemšťani mezi námi? Výdyž je to jedno, když máme jako lidstvo stejně mimozemské geny.

Věříte spíš v existenci jiné mimozemské civilizace, nebo že tzv. mimozemšťané byli pradávnými obyvateli Země?

Jsem přesvědčen, že to byla mimozemská civilizace, protože je doloženo, že tito mimozemšťané s tehdejšími lidmi hovořili. To samozřejmě nevylučuje ani existenci zdejší zmizelé vysoce vyvinuté civilizace, jako byla např. Atlantida. Mohla přece existovat nejen zaniklá civilizace, ale mohlo docházet i ke kontaktům s mimozemšťany.

Před dvěma lety jste řekl, že za 25 let se setkáme osobně s mimozemšťany. Pořád tomu věříte?

Jsem přesvědčený, že díky projektu SETI se brzy dostaneme do kontaktu s mimozemskou civilizací. Navíc existují staré spisy, které hovoří jednoznačně o návratu bohů. Podle mayského kalendáře by se měli vrátit v roce 2012. S datem bych ale zacházel opatrně, protože stále nevíme přesně, zda mayský kalendář, tak jak si ho vykládáme, odpovídá našemu kalendáři.

 

Čtěte také:

Záhadné pouštní kruhy. Dílo mimozemšťanů nebo přírody?

Jsou čarodějné ohně pozůstatkem našeho magického myšlení?

Terapie tmou může znamenat návrat do matčina lůna

foto: Shutterstock, archiv, zdroj: Hvězdy ezoterického nebe I. - Kniha plná energie