Ojedinělý projekt v Egyptě ukázal, že zdravý zelený les je možné vypěstovat za pomoci upraveného systému odpadních vod. V pouštích se tak nemusí používat drahá pitná voda, které je v oblasti jen poskrovnu.

Dvousethektarový les Serapium založený přibližně dvě hodiny jízdy od Káhiry, který je součástí egyptského vládního programu, je domovem mnoha místních i dovezených dřevin včetně vzácných druhů, jako je eukalyptus či mahagon.

I proto, že byla půda v této oblasti dávno zbavená živin nutných pro růst rostlin, tak vědci využili na zavlažování odpadní vody z velkoměsta. To významně podpořilo růst a prosperitu stromů. Odpadní voda jim poskytuje v první fázi růstu dostatek živin, takže dodatečná hnojiva nejsou potřeba. Později les začíná produkovat vrstvu organické hmoty, která vytváří prostředí pro určité mikroorganismy a následně živiny.

Oázy v Egyptě můžou vznikat díky odpadním vodám

Odpadní voda jako hnojivo

Odpadní voda na zavlažování stromů se nachází ve druhé etapě procesu čištění. Nejdříve je totiž mechanickými filtry zbavena odpadu a nečistot a poté je přidán kyslík a mikroorganismy, které se podílejí na rozkladu organických látek ve vodě. Díky tomu je voda obohacena o dusík a fosfáty, což jsou hlavní složky komerčních hnojiv.

Tato metoda se nepoužívá pro všechny kultury, protože množství obsažených hnojiv může být pro určité druhy nadměrné, navíc některé bakterie mohou negativně ovlivnit ovoce i zeleninu. Avšak v těchto oblastech, kde nerostou žádné rostliny vhodné ke konzumaci, je tento způsob bezpečný.

Vysoká výnosnost eukalyptů

Pracovník lesnictví z Technické univerzity v Mnichově, vědec Hany El Kateb spolu s kolegy z Káhirské univerzity Ain Shams uskutečňuje významné projekty zaměřené na výsadbu dřevin v poušti. Podle něj mohou eukalyptové stromy vysazené v Egyptě produkovat dřevo čtyřikrát rychleji než typické borové výsadby v Německu. Egyptské stromy jsou dostatečně velké, aby je bylo možné sklízet již za 15 let, a poskytují kolem 350 kubických metrů dřeva na hektar. Přitom na produkci stejného množství borovicového dřeva je v Německu potřeba 60 let.

Kromě toho se v Egyptě jedná o tu nejlepší alternativu pro využití odpadních vod. Pokud by dle vědců mohla země použít k výsadbě lesů alespoň 80 % svých odpadních vod, což je asi 7 miliard metrů krychlových vody každý rok, bylo by možné vysadit zhruba 650 tisíc hektarů lesů v poušti.

foto: Shutterstock, zdroj: Designindaba