Pokud vaše kroky někdy vedly do takových míst, jako je centrální a latinská Amerika, jižní Afrika nebo jihovýchodní Asie, jistě víte, o čem je řeč. Bývají to často právě tyto kouty světa, které jsou považovány za cestovatelsky riskantní a ne nadarmo. 

Turisté, kteří tráví dovolenou v pětihvězdičkových resortech, se obávat o život nemusí, ale pokud jste dobrodruh a toužíte prozkoumat každou zapadlou uličku, je na čase zbystřit. A to především ve velkých městech, kde je míra kriminality mnohonásobně větší než kde jinde. 

Čím větší, tím horší

Světová velkoměsta se předhánějí v internetových žebříčcích, které z nich bude zrovna hrát bezpečnostní prim. Stupně vítězů tradičně obsazují místa s častým výskytem přírodních katastrof, zločinu, terorismu či válečných konfliktů. Existují ale i stálice, kde se nehledě na okolnosti nedoporučuje vycházet po setmění či mávat na ulici naditou peněženkou. Patří sem Bogota, Mexico City, Nové Dillí, Jakarta a Lima. Proč jsou ale konkrétně tato místa nebezpečná, se dozvíte v naší galerii.

Rozhodně doporučujeme možné nebezpečí minimalizovat tím, že se předem informujete o destinaci, kam máte namířeno, a pečlivě si naplánujte svou dovolenou. Čím víc informací, tím lépe. A věřte, že někdy stačí špatně zahnout z turistické tepny do slepé uličky, a o nepříjemný zážitek máte postaráno. 

A kam naopak za doslova přírodními úkazy? Dozvíte se v článku 10 utajených míst planety. 

 

 

foto: Shutterstock