Zkratka DIY (do it yourself), v překladu „udělej to sám“, může ve spojení s módou vyvolávat dojem něčeho alternativního. Batika, bezforemnost, neženskost. Když se však podíváme, jakým způsobem začínala Gabriell Chanel, zakladatelka slavné značky Coco Chanel, zjistíme, že i v jejím případě lze tuto zkratku použít. Oblečení přešíváním měnila v nový styl, který odpovídal jejím představám a potřebám. Nikdy není pozdě začít. Zkusíte to?

K tomu, abyste si oblečení dokázali sami upravit, nemusíte být nutně vyučená švadlena. Stačí spojit inspiraci módními trendy s obsahem vlastních skříní a představami. K práci samotné nemusíte používat jen jehlu, niť a šicí stroj, ale s klidem i tavnou pistoli nebo oboustrannou lepicí pásku. Například z dlouhého, po kotníky sahajícího kožichu můžete jednoduše vyrobit krátkou vestu prostým odstřižením rukávů a ze zbytku délky kožešinový šál na kabát. Právě tavnou pistolí. Ta našla uplatnění i při renovaci bílého saka. Po celé délce límce jí přilepíte například kovaný pásek. Spona z opasku pak nahradí klasické knoflíky a dříve usedlé sáčko získá rebelský vzhled.

Nemusíte být dobrá švadlena. Stačí si pomoci například tavnou pistolí.

Květy, barvy a modrý denim

Bílá business košile dostane nový vzhled, když vyměníte rukávy a do pasu jí dáte mašli z šátku. Veronika Knirschová, která pro vás tyto tipy připravila, se inspirovala u nové kolekce značky Gucci.  A protože džínsovina je evergreen, můžete k tomu využít odložené rifle. Ty naše našly své využití v podobě límce na jinak jednoduchých oranžových šatech a zbytek nohavic posloužil jako sedlo na košili.

Čtěte také: 

Veronika Knirschová: Upcycling a slow fashion nás učí myslet jinak

Veronika Knirschová: Jak si udělat boty lepší než od Louboutina?

Fenomén nového tisíciletí. Co víte o Slow Fashion?

Švédské nákupní centrum prodává jen použité věci

foto: By Vera, Shutterstock