První z letních měsíců nese ve svém názvu červenou barvu zralých jahod, oblíbeného ovoce, objevujícího se na zahradách mezi prvními. Příchod teplejších dní můžete využít i k procházce spojené s trháním zelených ořechů a následné přípravě vynikající ořechovky.

Ořechovku odedávna po troškách užívají lidé s trávicími problémy jako žaludeční likér. Tento vynikající aromatický alkoholický nápoj ocení ale i ti, kteří žádnými zdravotními neduhy netrpí. Jahodová omáčka má zase mnohostranné použití a dětem bude chutnat více než kupovaná přesnídávka.

Ořechový likér

Zelené ořechy musíte trhat ještě měkké, ale s již vyvinutým bílým jádrem. V takzvané mléčné zralosti, kdy jdou ještě lehce rozkrojit. Období, kdy lze ořechy takto použít, trvá jen několik dní, takže se nesmí propást. Většinou je to mezi 15. – 24. červnem, podle toho, ve kterém regionu rostou. Po této době už na ořechovku nejsou použitelné.

Ořechy na likér se sbírají zelené a měkké

Na ořechovku budete potřebovat:

Pětilitrovou skleněnou nádobu
Zelené ořechy
Alkohol (slivovici, vodku atp.)

Na sirup:

Cukr krystal – 250 g
Vodu – 350 ml
Hřebíček – 7 ks
Svitek skořice
Špetku muškátového oříšku
Kandovanou citrusovou kůru (citronovou i pomerančovou nebo jen pomerančovou) – 1 vrchovatou polévkovou lžíci

Postup:

Celé zelené ořechy (tolik, abyste naplnili pětilitrovou lahev asi do tří čtvrtin) nakrájejte na kolečka a vložte do hrnce. Zalijte vodou a nechte přikryté stát do druhého dne. Potom vodu vylijte, ořechy propláchněte a nasypte do připravené skleněné nádoby. Zalijte zvoleným alkoholem tak, aby byly ponořené. Spotřebujete přibližně 1,5–2 litry. Zakryjte alobalem nebo potravinářskou folií a postavte na 30 dní na slunné teplé místo, nejlépe na okně. Po této době přeceďte vzniklý tmavý roztok přes plátno a ořechy můžete vyhodit.

Sirup do ořechovky připravíte svařením cukru a vody, do které přidáte koření a citrusovou kůru. Povařte asi 15 minut. Koření i citrusovou kůru můžete obměňovat a přidávat podle vlastní chuti. Vychladlý svařený sirup přilijte k ořechovce. Ještě týden nechte stát, tentokrát už ne na sluníčku, a poté nalijte do lahví.

Jahodová omáčka

Jahodovou omáčku připravíte podobně jako domácí jahodovou marmeládu, jen je tekutější a nevaří se tak dlouho. Pokud vaříte marmeládu bez želírovacích přípravků, pouze s cukrem, musíte použít větší množství cukru, abyste dosáhli požadované hustoty a také dlouho vařit kvůli odpaření tekutiny.

Jahodová omáčka vám nabízí více variant použití než klasická marmeláda. Můžete jí kupříkladu polévat tvarohové nočky, dochutit s její pomocí pudinky, zmrzlinové či tvarohové dezerty nebo prošlehat s tvarohem a kysanou smetanou a nabídnout dětem jako chutnou a zdravou přesnídávku. Bude jim chutnat více než kupovaná dětská výživa.

Příprava jahodové omáčky je podobná jako u marmelády

Na výrobu jahodové omáčky budete potřebovat:
1 kg jahod
300–500 g krystalového cukru (podle chuti)
Vanilkový extrakt nebo sáček vanilkového cukru
Šťáva z ½ limetky

Postup:

Jahody rozmačkejte šťouchadlem na brambory, pokud nechcete v omáčce kousky, tak rozmixujte. Přidejte limetkovou šťávu, cukr a pár kapek vanilkového extraktu nebo vanilkový cukr a 10–15 minut povařte při mírnější teplotě. Pokud se vám omáčka zdá příliš řídká, přidejte cukr.
Nalijte do vyvařených skleniček. Marmeládu s větším množstvím cukru byste již sterilovat nemuseli, ale v tomto případě je to potřeba. Sterilujte 10 minut při 80 °C. Uchovávejte v chladnu.

Čtěte také:

Zavařování v květnu – divoký ocet a bezový sirup

Zavařování v dubnu – sedmikráskový sirup i kopřivové pesto 

Video: Co všechno jde vyrobit z bylin a bez chemie?

 

foto: Shutterstock