Dostali jste se ve vašem vztahu do fáze, kdy vám k řešení problémů nedostačují vaše vztahové dovednosti? Je pravděpodobné, že prožíváte partnerskou krizi, ale jak ji vlastně poznáte?

V první řadě je důležité, a možná i nutné, si říci, že žádná krize se nestane ze dne na den. Častokrát ji předchází špatná komunikace a ignorování potřeb svých a potřeb partnera. Najednou zjistíte, že si se svým protějškem v některé oblasti vašeho společného života, nerozumíte, a to i přes to, že se stále máte rádi. Začnete se jeden druhému vzdalovat a často, když o něčem přemýšlíte, tak už nepřemýšlíte a neplánujete jako „my“, ale jako „já“ a „on“. Zatímco jste ještě donedávna dělali vekou část věcí společně, najednou vám nevadí, dělat je sama. Už spolu nežijete jako partneři a milenci, ale spíše jako (v lepším případě) kamarádi.

Jestliže si plánujete volný čas jen podle sebe a s partnerem už ani v duchu nepočítáte, je na čase zbystřit!

Trable partnera už vás nezajímají

Přestanou vás zajímat problémy vašeho partnera a kolikrát se vám nechce jeho potíže ani poslouchat natož řešit. Už nemáte potřebu být jeden druhému nablízku a máte pocit, že se bez partnera docela snadno obejdete. Nemáte chuť spolu cokoli podnikat a do společných aktivit se vám vůbec nechce. Je možné, že se pomalu stáváte „nepřáteli“ a ve vaší komunikaci se objevují uštěpačné a kritické poznámky. Hádáte se, obviňujete se navzájem a jste k sobě přehnaně kritičtí. Jaké jsou tedy vlastně nejčastější příčiny partnerské krize? 

Nenaplnění potřeb a očekávání

Každý člověk má ve vztahu určitá očekávání a potřeby, která, když nejsou naplněna, vedou k tomu, že je dotyčný nespokojený. Nespokojenost se může objevit na straně jednoho nebo obou partnerů. Je tedy důležité si svěřit, jak si váš vztah a společný život představujete. A to bez myšlenek na to, že během let ten druhý změní názor nebo se změní on sám. Jestli jeden z vás sní o luxusním životě, zatímco druhý se spokojí s panelákovou garsonkou a s dvacet let ojetým autem nebo pokud chce jeden rodinu a druhý o ní nechce ani slyšet, je jasné, že vznikl problém.

Pokud se svým protějškem nemluvíte o tom, co druhého trápí problémy se nahromadí a jednoho dne přerostou v obrovskou hádku. A třeba i na veřejnosti.

Nezájem řešit vzniklé problémy

Často se setkávám s tím, že partneři spolu nedokáží komunikovat a řešit vzniklé problémy. Vše zametají pod koberec a dělají jakože nic. Dlouhodobě se tak, ovšem, nedá fungovat. Dříve nebo později propuknou problémy v plné síle, a navíc se přidají i emoce, které se k problémům vztahují (vztek, pocit ublížení, zranění). Vznikají hádky a lidé pak jednají v afektu. Hádky nabývají na intenzitě a krize se prohlubuje.

Netrávíte čas spolu, nemáte společné zájmy

Sdílení společných zájmů je pro vztah dvou lidí velice důležité. Vztah, kde si každý z partnerů žije „po svém“, nebude z dlouhodobého hlediska nikdy fungovat.

Nesoulad v sexuálním životě a jednou z nejčastějších příčin partnerské krize. Abyste se ji vyhnuli, je opět velice důležitá vzájemná komunikace.

Nedostatečná podpora partnera

Každý z partnerů má své sny a je důležité, aby si je mohl splnit. Pokud svého partnera nepodporujete v tom, co dělá, krize na sebe dlouho nenechá čekat. Zkuste partnera podpořit i v případě, když se s jeho názorem nebudete zrovna shodovat. Vzájemná podpora je klíčová.

Obtíže v sexuálním životě

Nesoulad v sexuálním životě a jednou z nejčastějších příčin partnerské krize. Ať už je jedná o nesoulad v chuti na sex nebo v různých sexuálních zálibách. Krize vzniká ve chvíli, kdy si o svých zálibách, snech a touhách neumíte otevřeně povykládat. Mluvit o sexu a svých touhách je stejně tak důležité, jako milování samotné.

Dalšími příčinami partnerské krize mohou být rozdíly ve vzdělání nebo pracovním úspěchu. Problémy s výchovou dětí, kdy se partneři neumí shodnout na výchovném přístupu. Dále pak nevyřešené vztahy s původními rodinami a rozložení rodinné hierarchie a podílení se na samotném chodu domácnosti. Ve všech případech je velice důležité umět spolu komunikovat a mluvit o svých potřebách. Komunikace je základem vztahu.

foto: Shutterstock