Studium z online kurzů a aplikací není novinkou, ale pořád jde o jeden z nejprospěšnějších způsobů trávení času na internetu. Zlepšíte si paměť a naučíte se nové věci do práce i do života. Nejde ani tolik o diplom, kurzy, které vám chceme doporučit, často k žádnému papíru nevedou. Ale zase se nemusíte kvůli nim hlásit na žádnou konkrétní školu, nemusíte splňovat nic.

Související…

Máma není doma, YouTube jo: Co vlastně děti dělají na sociálních sítích?
Anastázie Harris

Jde zkrátka o způsob – rychlý, pohodlný a levný, jak si prohloubit vlastní vzdělání ve svém oboru, ale přednášky vás mohou zavést i do oborů, o kterých jste netušili, že vás baví. Většina z nich vyžaduje kromě internetového připojení i dobrou znalost angličtiny, takže se bokem doučíte angličtinu na špičkovou úroveň. 

Nejznámější službou je Coursera. Vznikla v Silicon Valley, a nejvíc přednášek se proto týká oborů, které v téhle komunitě kvetou, tedy IT, matematika, obchod, start-upy. Službu Coursera asi znáte, ale ruku na srdce, už jste vyzkoušeli nějaký kurz, který nabízí? Pokud k tomu nemáte důvod, tak vězte, že jím může být třeba šetření obrovského množství peněz a času. Dostat se na Stanford nebo Yale se nepoštěstí každému, ale do některého z 1500 kurzů od 150 prestižních partnerů se pustit můžete. A nejde jen o „školské“ znalosti, ale i o kurzy manažerské, které se vám vrátí v práci.

Coursera nabízí kurzy podobně jako univerzita, studujete tedy spolu s ostatními, zapisujete se do předmětů tehdy, kdy probíhají. Některé nabízejí trvalý archiv, jiné nikoli.

Jak založit start-up

Dalším, už méně populárním tipem je web Alison, britský hub pro online vzdělávání určený zejména globálně zaměřeným podnikatelům. Studovat můžete v angličtině, francouzštině nebo němčině a témata jsou více než zajímavá. V praxi využijete třeba lekce zakládání startupů s Guyem Kawasakim, které projekt nejen zaštítil svým jménem, ale kurz také sém vede.

Web Academic Earth nabízí seriózní i volnější lekce z různých oborů. Jmenují se třeba „Láska je ve vzduchu“ nebo „Svět se točí okolo peněz“. Příjemnou a zábavnou formou se můžete vzdělávat i v oblastech, do kterých byste to neřekli.

Projekt 99U je určen pro kreativní a podnikatelskou komunitu, jde o takový TED pro podnikatele. Inovace a budování obchodu jsou hlavní náplně kurzů, ve kterých se úspěšní lidé pokoušejí přenést trochu zkušeností na své studenty.

Udacity je místem pro kodéry a příznivce matematiky a dalších exaktních věd. Pokud se chcete naučit programovat, stačí si vybrat úroveň pokročilosti a dostanete nabídku mnoha kurzů, které z vás při troše trpělivosti mohou udělat vývojáře. Pokud vám stojí v cestě zábrany a myslíte si, že nemáte dost času a energie na studium, tak myslete na to, že tempo si můžete určovat sami, stejně tak téma a náročnost kurzů. Nikdo kromě vás samých vás k rozjetí sebevzdělávání online a zdarma nedonutí.

foto: Shutterstock