Přehled ekologických hrozeb, který sestavil nadnárodní Institute for Economics and Peace (IEP), think tank, jenž vydává každoroční indexy míru (takzvaný Global Peace Index), využívá k posouzení osmi ekologických hrozeb údaje z OSN a dalších zdrojů a předpovídá, které země a regiony budou v největším ohrožení.

Světová populace do roku 2050 podle institutu vzroste téměř na 10 miliard, s tím souvisí zintenzivnění boje o zdroje a další konflikty. Výzkum ukazuje, že až 1,2 miliardy lidí žijících v oblastech subsaharské Afriky, střední Asie a na Středním východě může být do roku 2050 donuceno emigrovat. Pro srovnání: Ekologické faktory a konflikty vedly podle poslední zprávy Global Peace Index jen v roce 2019 k přesídlení přibližně 30 milionů lidí.

„Bude to mít obrovské sociální a politické dopady, a to nejen v rozvojovém světě, ale také v rozvinutých zemích, protože masové vysídlování povede k většímu přílivu uprchlíků do nejrozvinutějších zemí,“ uvedl Steve Killelea, zakladatel IEP.

Jak to státy zvládnou?

Analýza rozděluje hrozby do dvou kategorií. Potravinová nejistota, nedostatek vody a populační růst jsou v jedné kategorii a přírodní katastrofy včetně povodní, sucha, cyklónů, zvyšování hladiny moří a zvyšování teploty spadají do kategorie druhé. Výsledkem je analýza, která hodnotí, jakým hrozbám bude čelit 150 vybraných zemí a jak jsou tyto země schopné se s hrozbami vyrovnat.

Zatímco některé státy, například Indie a Čína, budou v následujících desetiletích nejvíce ohroženy nedostatkem vody, jiné země jako Pákistán, Írán, Mozambik, Keňa a Madagaskar už nyní čelí nepříjemné kombinaci hrozeb a nízké schopnosti je řešit. Tyto země jsou nyní stabilní, ale jsou vystaveny velkým ekologickým hrozbám a vyššímu riziku kolapsu v blízké budoucnosti.

Česko se nachází na žebříčku Global Peace Index velmi vysoko, na osmém místě mezi sledovanými státy.

Steve Killelea uvedl, že svět má nyní k dispozici o 60 % méně čerstvé vody než před 50 lety. Podle předpovědí vzroste poptávka po potravinách v příštích 30 letech o 50 %, což bude z velké části způsobeno expanzí střední třídy v Asii.

Tyto faktory v kombinaci s přírodními katastrofami znamenají, že do roku 2050 budou zranitelné i ty státy, které dneska můžeme považovat za stabilní. Česko se nachází na žebříčku Global Peace Index velmi vysoko, na osmém místě mezi sledovanými státy. V Evropě je páté nejbezpečnější.

Související…

Až přijde klimigrace: Když globální oteplování nutí lidi opouštět domovy
Milada Kadeřábková

foto: Shutterstock, zdroj: Reuters