Dalo by se říct, že Festival Evolution je synonymem pro zdravý životní styl. Každý rok na jaře jste pod střechou Průmyslového paláce mohli najít stovky prodejních stánků s bio a eko produkty i se potkat se zajímavými osobnostmi a kapacitami svého oboru. Protože návštěvníků stále přibývalo, bude se letos tato víkendová akce poprvé konat i na podzim. A jelikož si na ni musíte ještě pár týdnů počkat, přinášíme vám alespoň prozatím záznamy z březnových přednášek. Věděli jste například, jak žijí zvířata, která konzumujete? Romana Šonková a Petr Dobrý vám to prozradí. 

Romana Šonková

V Evropě je každoročně vězněno v klecích přes 700 milionů hospodářských zvířat. Mezinárodní organizace Compassion in World Farming, jejíž zástupkyní pro ČR je Romana Šonková, vede kampaň s názvem Konec doby klecové. Organizace, která podporuje humánní a udržitelnou výrobu potravin, si klade za cíl ukončit intenzivní průmyslové velkochovy. 

Názor, že v klecích uvězněná hospodářská zvířata zbytečně trpí, sdílí i zakladatel iniciativy Slepice v nouzi Petr Dobrý. Jeho organizace se snaží popularizovat domácí chov slepic, informovat kupující, jak se vyznat v nabídce vajec, vysvobozovat slepice z klecových velkochovů a hledat jim nové domovy. Dnes je jich v těsných klecích několik milionů. Záchrana jedné nestojí majlant. Velkochovy je prodávají za necelých 30 Kč.

Petr Dobrý

Zajímá vás, jak byste mohli pomoci i vy? Nechcete se podílet na klecových velkochovech? Jak na to, si můžete poslechnout přímo zde

 

 

 

foto: Shutterstock a archiv