Smlouva o eliminaci fosilních paliv, která by měla řešit klimatickou krizi, je dílem odborných i laických aktivistů v oblasti boje za lepší klima. V otevřeném dopise světovým vůdcům bývalí prezidenti, vědci, romanopisci a náboženští vůdci vyzývají vlády, aby se zavázaly k rychlému a spravedlivému přechodu od fosilních paliv. Transformační plán by měl zajistit, aby všichni na celém světě měli přístup k obnovitelné energii.

„Změna klimatu ohrožuje stovky milionů životů, živobytí na všech kontinentech a ohrožuje tisíce druhů. Spalování fosilních paliv, tedy uhlí, ropy a zemního plynu, je zdaleka největším přispěvatelem znečištění,“ uvádí se v dopise. Jeho signatáři jsou odborníci v oblasti udržování míru, lidských práv, bezpečnosti, ekonomiky, literatury či přírodních věd a říkají, že jsou zasaženi velkou morální otázkou naší doby, tedy klimatickou krizí a ničením přírody.

Fosilní paliva musí být držena tam, kde jsou, tedy v zemi.

„Řešení je jasné,“ píše se v dopise. „Fosilní paliva musí být držena tam, kde jsou, tedy v zemi. Osobnosti, nikoli průmysl jako takový, mají moc a morální odpovědnost podniknout odvážné kroky k řešení této krize.“ Dopis, který předchází klíčové mezinárodní konferenci o klimatu, jež se letos bude konat v Glasgow, vyzývá světové vůdce, aby zastavili jakékoli nové rozšiřování těžby ropy, plynu a uhlí. A aby ukončili těžbu fosilních paliv spravedlivým a nestranným způsobem a investovali do transformačního plánu k zajištění globálního přístupu k obnovitelné energii.

Teď je ten správný čas

Za výzvou stojí skupiny ekologických aktivistů a think-tanky z celého světa. V dopise o podpoře, zaslaném politickým vůdcům, píší, že požadavky nositelů Nobelovy ceny „odrážejí výzvu miliard lidí po celém světě k rychlému a spravedlivému jednání o klimatické krizi“.

Myšlenku smlouvy o nešíření fosilních paliv poprvé vznesli Andrew Simms z New Weather Institute a Peter Newell ze Sussex University prostřednictvím deníku Guardian v roce 2018. Simms tehdy napsal: „To, že tolik nositelů Nobelovy ceny z oblasti chemie, fyziky, medicíny a udržování světového míru veřejně podporuje principy smlouvy o fosilních palivech, ukazuje, že je to myšlenka, jejíž čas právě nadešel. Návrh usnadňuje plnění cílů v oblasti klimatu tím, že stanoví tlustou čáru pro další průzkum a těžbu fosilních paliv, rychle předkládá alternativy v podobě obnovitelné energie, a činí tak prostřednictvím spravedlivých globálních mechanismů.“

Související…

Znečištěné ovzduší je pro organismus člověka stejně zhoubné jako infekce
Milada Kadeřábková

foto: Shutterstock, zdroj: The Guardian