Podle britského vědce Jamese Colea, který se se svým výzkumem zaměřil na dobu kamennou, byl kanibalismus prováděn pouze v krajní nouzi, nebo za účelem rituálů. Vyvrací tím mýty o tom, že existovali nebo stále existují civilizace lovící lidské oběti místo zvířecích živočichů.

Cole provedl měření a s pomocí lidských růstových křivek odhadl přibližné kalorické parametry lidského masa. Muž vážící 50 kilogramů by měl mít zhruba 25 Kg svalové hmoty. Ta obsahuje odhadem 20 000 kalorií. Cole k výsledkům přičetl tuk a získal číslo 32 000 kalorií. Lidské tělo rovněž obsahuje orgány – srdce, játra, ledviny a další. Dohromady to činí 126 000 kalorií.

Tělo padesátikilového muže má zhruba 126 000 kalorií.

Věkové rozdíly a evoluční linie

Rozdíly v propočtech ovlivňují věkové rozdíly. Dospělí mají zcela odlišná čísla než děti a mladiství. Krom věku hraje roli také evoluční linie. Porovnejme si lidi moderní doby a neandrtálce. Mohutná tělesná stavba neandrtálců nabízí nejvíce kalorií ze všech. Podle Coleho by však ani neandrtálci nevydržela energie načerpaná z lidského masa více jak na tři dny.

Mamuti, jeleni, sobi a další velká zvířata nabízela mnohem více živin vhodných pro dlouhodobé fungování dospělého jedince. Podle výpočtů vědce by ani snědení více členů svojí skupiny neandrtálci nezajistilo tolik energie, jakou by načerpal z některého většího živočicha své doby. I přes nezvratné důkazy o kanibalismu, který byl praktikován právě už v době kamenné (našly se kosti s vysátým morkem, otisky lidských zubů, lebky s odstraněnými temeny), je jasné, že byl přítomen především v časech hladomoru.

Sklony ke kanibalismu mohou být zapříčiněny psychickou poruchou.

Forma psychické poruchy

Chuť jíst svůj vlastní druh může být zapříčiněna také psychickou poruchou. Jedním z nejslavnějších sériových vrahů 20. století je Andrej Čikatilo, který kanibalismus na svých obětech pravidelně praktikoval. Určitě každý z vás zná film Mlčení jehňátek. Zde se děj točí kolem Hannibala, sériového vraha trpícího právě tou samou poruchou.

V moderní společnosti je kanibalismus (také se mu říká antropofágie) považován za velice závažný trestný čin. Jeho případy jsou však naprosto ojedinělé a z moderní společnosti byl téměř vymýcen. Existuje i závažná duševní nemoc autofágie, tedy pojídání sebe sama. Jedná se o recyklační proces vznikající v období vážného nedostatku potravin.

Čtěte také:

Rakovina z masa? Ne tak rychle!

Náhražky masa, které si zamilují i masožravci!

Bílkoviny nesmí chybět! Načerpejte je z Bílkouna

 

foto: Shutterstock