Konopí je všeobecně vnímáno především jako rekreační droga, někdo by možná řekl zábava pro lenochy a povaleče. Jak je ale možné, že ho užívá stále více profesionálních i amatérských sportovců ze všech možných disciplín? Na americkém kontinentu se o tématu konopí ve sportu – především díky rychle postupující legalizaci napříč Spojenými státy a Kanadou – v posledních letech bouřlivě debatuje i na těch nejvyšších úrovních. Bývalé i současné hvězdy amerického fotbalu žádají o povolení léčit svá zranění pomocí konopí místo nebezpečných opioidních léků a postupně se k nim přidávají i basketbalisté z NBA či hokejisté z NHL.

Související…

Sláva, tráva! 5 důvodů, proč mít konopí v lékárničce
Lukáš Hurt

Sportovci z těch nejlepších světových soutěží si dozajista nechtějí před zápasy dávat jointy a pak se „vznášet“ na hřišti. Jejich cílem je naopak podávat co nejlepší výkony po co nejdelší dobu. Chtějí být co nejdéle zdraví a v kondici. Naprostá většina z nich (podle bývalé nejmenované star Denver Nuggets má s konopím zkušenosti kolem 85 procent hráčů NBA) proto tuto rostlinu užívá ze zdravotních a terapeutických důvodů – od výše zmiňované léčby zranění přes rekonvalescence až po uklidnění a relaxaci po náročných zápasech.

Oficiální žádost

Mezi hráči amerického fotbalu, kterým hrozí vážné úrazy především končetin či hlavy a kteří často končí s těžkou závislostí na legálních, byť extrémně nebezpečných opioidech proti bolesti (mimochodem, denně se jimi smrtelně předávkuje více než sto Američanů), každým dnem přibývá jedinců, jimž k návratu do normálního života pomohlo právě konopí.

Žádný slavný český fotbalista či hokejista se zatím nepřiznal, že si po zápase místo piva dá raději pár šluků z trávy.

Jeden z nich, sedmadvacetiletý Mike James, nyní oficiálně žádá vedení NFL, aby mohl užívat léčebné konopí a zároveň dál aktivně hrát. Jako droga je totiž konopí ve světě profesionálního sportu samozřejmě zakázané a řada hráčů kvůli němu končí suspendovaných, nebo dokonce vyloučených z profesionálních soutěží, přestože mají v mnoha případech konopí předepsané jako oficiální léčivo od lékaře. To se stalo například legendárnímu bojovníkovi „smíšených bojových umění“ (MMA) Nickovi Diazovi, který za prohřešky spojené s konopím dostal od asociace UFC v roce 2015 pětiletý zákaz činnosti a pokuty v řádu milionů korun. A to navzdory tomu, že ve svém domovském státě je registrován jako legitimní konopný pacient.

Co na to Češi

U nás se zatím téma konopí a profesionální sport moc neřeší, ačkoli v poslední době přibývá v médiích článků přinášejících informace o výše zmiňovaných peripetiích sportovců na druhém břehu Atlantiku. Kromě tenistky Karolíny Plíškové, která v reklamě propaguje jednu nejmenovanou firmu vyrábějící konopné mastičky, se žádný slavný český fotbalista či hokejista zatím nepřiznal, že si po zápase místo piva dá raději pár šluků z trávy, nemluvě o léčbě zranění pomocí zelených krémů.

To se ale s postupující destigmatizací konopí a s akceptací jeho léčebných účinků jistě brzy změní, ostatně z řad amatérských čutálistů, hokejistů či volejbalistů určitě všichni známe někoho, kdo si namožené svaly či drobná zranění maže domácí konopnou mastičkou. A to rozhodně nebezpečné není. 

foto: Profimedia, zdroj: Washington Post