Není to tak dávno, kdy se v náplavech Tiché Orlice, která pramení několik kilometrů jižně od Dolní Moravy, našly mamutí stoličky a kly. I z dalších kosterních pozůstatků je zřejmé, že jeskynní systém pod Králickým Sněžníkem nedaleko česko-polských hranic byl již v období konce čtvrtohor dotvořen a nese stopu doby, kdy na zdejším území žili mamuti. Nyní se sem obří mamut vrátil. A k vidění je tu mnoho dalších zajímavostí.

Projděte si fotogalerii.

Zdejší jeskynní systém byl vytvořen před více než jedním milionem let. Právě v tomto období tvořil jednu z nejcharakterističtějších složek savčí sauny řád slonů. Ti byli v Evropě zastoupeni čtyřmi druhy mamutů, například mamutem srstnatým, jehož repliku v "životní velikosti" najdeme nově na Dolní Moravě.

Související…

Houbaříte? Na Broumovsku najdete tajemné skalní hřiby
Agentura pro rozvoj broumovska

Spojení mamutů a regionu pod Králickým Sněžníkem tedy není náhodné. „Tito majestátní tvorové s výškou okolo 4 metrů se v pravěku pohybovali po zdejších lesích. Jejich další kosterní pozůstatky objevili archeologové v místních jeskyních i řekách,“ říká obchodní ředitel horského resortu Dolní Morava Martin Palán. „Tento dávný strážce hor se tak alespoň symbolicky vrací do svého domova. Díky své formě bude nyní informovat děti o svém životě a přidá ještě spoustu mamutích zážitků navíc.“

Dětská lákadla

Právě "model" mamuta je největším lákadlem pro děti, stejně jako i další důmyslné interaktivní parky, mezi nimiž prehistorický kolos vyrostl. Mamutíkův vodní park představuje vodní díla, která mohou návštěvníci sami regulovat a vyzkoušet si jejich fungování. Lesní zážitkový park provede děti několika pohádkovými domečky na stromech a malým průzkumníkům otevírá dveře do speciální chýše, kde si vyzkouší stůl s nářadím i kuchyňku.

Součástí parku je samozřejmě originální hřiště, závěsné chodníky, pařezové cesty nebo systém létajících lián. V Pískovém světě se zase vyřádí malí archeologové. Pro menší děti je zde Dětský park Amálka s trampolínou, kolotočem nebo prolézačkami, jehož součástí jsou od loňska také 3 tubingové dráhy dlouhé až 40 metrů.

Vyžití pro dospělé

Řada zajímavostí láká do okolí i dospělé. A některé z nich jsou opět spojené s mamuty.  Pod hotelem Vista vznikl vrt Velký mamutí pramen a Malý mamutí pramen. Jeho hloubka kolem 70 metrů zároveň odhaluje nejnižší patro jeskynního systému v oblasti Králického Sněžníku.

Mamut je z našeho pohledu ochránce, mamut je síla, mamut je odkaz a pojítko minulosti s budoucností v propojení člověka s přírodou.

„Výskyt křišťálově čisté podzemní vody, proudící podzemní řekou dávným jeskynním systémem, je společně s nálezy mamutích pozůstatků důvodem, proč se v horském resortu odkazujeme na symboly, jako je mamut, maskot Mamutík, mamutí pramen, lektvar Mamutí moc a podobně. Mamut je z našeho pohledu ochránce, mamut je síla, mamut je odkaz a pojítko minulosti s budoucností v propojení člověka s přírodou,“ dodává Martin Palán.

Kromě všech mamutích atrakcí mohou návštěvníci Dolní Moravy vyrazit přímo na Králický Sněžník, který se tyčí do výšky 1424 metrů. Vyjet se na něj dá i lanovkou. Výlet je možné spojit s návštěvou pramenů řeky Moravy. Oblíbeným stanovištěm turistů je také rozhledna Klepý. Tisíce lidí ročně navštíví též Králickou pevnostní oblast. Ta byla jednou z nejsilněji opevněných úseků hranic Československé republiky před 2. světovou válkou. Návštěvníci zde na několika kilometrech najdou nejvíce pozůstatků československého pevnostního systému z let 1935–1938. 

foto: Dolní Morava, zdroj: Dolní Morava