Během dovolené volíte ubytování v hotelech, nebo si raději hledáte nocleh u místních, kteří vám za příjemnou cenu pronajmou pokoj či celý byt. Jednou z nejznámějších firem, které sdílení bydlení zprostředkovává, je společnost Airbnb. Lidem na Mallorce, největším ostrově Baleár, však už došla trpělivost a od července 2018 zakáže pronajímání bytů turistům.

Hlavní město Baleárských ostrovů Palma de Mallorca povolí od července 2018 pouze pronájem v rodinných domech nebo chatách. Ovšem s výjimkou těch, které se nacházejí v chráněných krajinných oblastech, blízkosti letiště anebo v průmyslových zónách. Majitelé bytů přímo v Palmě mají každopádně smůlu. Nebudou moct pronajímat své apartmány turistům vůbec. Baleárská vláda přijala toto rozhodnutí poté, kdy podle řady studií a analýz vyšlo najevo, že nabídka neregulovaných turistických bytů mezi lety 2015 a 2017 stoupla o 50 %. Tedy až na 20 tisíc nabízených míst ve městě, přitom pouze 645 majitelů takto nabízených bytů vlastnilo licenci.

Turistů je na město moc. Obsazují i byty, kde by rádi žili místní lidé

Toto rozhodnutí zároveň způsobilo, že ve městě klesl prodej bytů. Řada lidí totiž skupovala nemovitosti v hlavním městě pouze proto, aby je mohli pronajímat je turistům. Výši jednoho měsíčního nájmu byli schopni vybrat za pár pronajatých dnů. A turisté byli ochotni platit jakoukoliv částku, která byla nižší než v tamních hotelech.

Chybí bydlení

Trendu Airbnb se obávala řada obyvatel města. Najít dlouhodobý pronájem bylo stále složitější a nájmy samozřejmě dražší. Bezmála polovinu (48 %) "turistických bytů" lidé nabízeli sedm až devět měsíců v roce. Bydlet tedy nebylo kde. „Existuje paralela mezi vývojem fenoménu prázdninových bytů a nárůstem cen nájemních bytů,“ potvrdil zástupce starosty Palmy José Hila. Ceny pronájmů bytů se v posledních letech zvýšily o 40 %, což Palmu posunulo na druhé místo za Barcelonou, která má nejvyšší nájmy ve Španělsku.

Komplex bytových domů u přístavu v Palmě. Město chce, aby se do bytů vrátili jeho obyvatelé

Turistický pronájem však s sebou přinesl i další nevýhody. A to především hluk neohleduplných turistů, který ještě více komplikoval život místním. Počet stížností z roku 2014 stoupl ze 42 na 192 v roce 2017. Starosta Palmy Antoni Noguera je přesvědčen, že toto "průkopnické opatření" bude inspirovat i další města. „Všechna evropská města se kvůli tomuto trendu přeměňují každý den. Vše se přizpůsobuje turistům. S tím je však třeba něco dělat a nastavit řád,“ uzavírá jeho zástupce José Hila.

foto: Shutterstock, zdroj: El País