Život Korejců je plný stresu ze studia či zaměstnání. Vždy chtějí být ti nejlepší, dosáhnout úspěchu a nezaostat za jinými. Takové tempo se ale musí něčím kompenzovat. Mnozí se věnují sportům a vycházkám do přírody. Jaro přináší osvěžení a příležitost k uvolnění.

Na internetu se rychle objeví seznamy Korejské meteorologické správy s těmi nejkrásnějšími místy a daty, kde si lze užít bujnou květenu v plném rozpuku. Korejci jsou také vášniví fotografové a dokážou stát i hodiny na jednom místě, jen aby si zavčas zabrali pozici u kvetoucího stromu v záři vycházejícího slunce. Trpělivost jim nechybí.

Festival třešnových květů v pobřežním Jinhae. Návštěvníci sem v dubnu přijíždějí právě kvůli květnatým alejím.

Duben je měsícem svateb

Nejčastěji vyrážejí do chrámů ukrytých v nitru hor či na svazích skalnatého pobřeží. Zde se daří azalkám a forzýtiím. Obdivování květů a fotografování se věnují ale i amatéři. Nemusejí ovšem jezdit daleko z hlavního města, i tam se rozzáří parky královských paláců duhovými polštářky květů. Zahradníci si dávají záležet na jejich kombinaci i přísunu životadárné vody.

Další květní festival, tentokrát v královském paláci Kjonbokun v Soulu.

Korejské dívky se rády posadí přímo doprostřed růžového bochánku a nechají se zvěčnit v humorných pózách. Mnohé využijí příležitost i k prezentaci svého nového nadýchaného šatu hanboku. Také hanbok hýří barvami a k jarní květeně se opravdu výborně hodí. A kromě toho je vstup do královských paláců v tradičním oděvu zdarma. V palácích se také pořádají koncerty, výstavy a mladé páry často volí duben či květen jako měsíc své svatby. Inu, v rozkvetlém sídle vládců jsou přece fotografie ženicha a nevěsty nejlepší. A to především pokud jde o ceremoniál dle starobylých zvyků v honosných kostýmech.

K jaru také náleží rituál pití čaje. V uličce Insadong se nalézá čajovna Osulloc nabízející nápoj přímo z ostrova Džežu, na kterém nalezneme plantáže této značky. Místní čaje mají různé vůně i příchutě, nechybí zde ani čaj pro svatebčany či jarní třešňový. Specialitou je ale čaj zelený, k němuž se servíruje i zmrzlina a dortík ze zeleného nokčá. Opravdová pochoutka. Jak se mi po ní zde v Praze stýská.

Květinová dráha

Některá jihokorejská města a vesnice pořádají v dubnu festivaly rozkvetlých třešní, švestek a meruněk. Doprovázejí je koncerty, taneční představení a malé trhy s místními výrobky. Jen je třeba předem ověřit, zda stromy skutečně rozkvetly. Termín se zpravidla plánuje rok dopředu a příroda o něm občas neví. Festival se pak koná, i kdyby na stromcích zatím nic nevykvetlo – inu, plánování.

Letecký pohled na nádraží v Jinhae během dubna.

Jedničkou mezi oslavami je město Jinhae se svými třešňovými alejemi. V době největšího rozpuku je plné turistů, kteří se fotí pod narůžovělými krasavicemi, procházejí se ulicemi či kolem nádraží, kde projíždí květinovou dráhou vlak. V horách zase rostou květy divoké, plné nezkrotnosti a jemného aroma.

Korejské rodiny, zamilované dvojice, mladí i starší, všichni nyní užívají vzácný čas jarního rozpuku. Inspirujte se jimi i vy a prožijte krásné chvíle v rozkvetlých sadech.

foto: Profimedia a Shutterstock