Průmyslové a přístavní město Duisburg v západním Porúří nabízí svým návštěvníkům několik kuriozit. Jednou z nich je pěší horská dráha. Tato atrakce láká turisty z celé Evropy. Kdy vlastně vznikla a kdo ji vytvořil?

Horskou dráhu Tiger and Turtle – Magic Mountain (Tygr a želva – Kouzelná hora) mají na svědomí němečtí umělci Heike Mutter a Ulrich Genth. Procházka po této pěší dráze je zcela nezapomenutelným zážitkem. Tato dynamická stavba zapadá do okolní scenérie a sahá až do výšky 21 metrů. Z dálky tato konstrukce vytváří dojem opravdové horské dráhy, při pohledu z blízka však uvidíte schodiště vedoucí po celé konstrukci.

Atrakce je pro všechny zdarma a užijí si ji jak děti, tak dospělí. Pokud netrpíte akrofobií, tedy strachem z výšek, naskytne se vám výjimečný pohled na okolní krajinu západního Porúří. Stavba o rozměrech 44 krát 37 metrů je nejen jednou z největších v Německu, ale také mistrovským dílem inženýrství. Zvláště schodiště, na němž umělci spolupracovali s architektem Arnoldem Walzem, je precizním kouskem, který zaujme na první pohled. Horskou dráhu můžete navštívit také v noci, kdy je nádherně osvětlená.

 Celá dráha je vyrobena z cínu, zinku a oceli a stála 2 miliony eur. Byla postavena v roce 2011. A už v roce 2013 byl Tiger a Turtle – Magic Mountain umístěn na 6. místě v seznamu nejextrémnějších schodišť.

Čím ještě Duisburg překvapí

V tomto německém městě naleznete největší evropský vnitrozemský přístav Duisport. Ten se stal další atrakcí jak pro místní obyvatele, tak pro turisty. Naleznete zde řadu populárních barů, kaváren a restaurací, které nabízejí nezapomenutelný výhled na přístav. 

V centru města spatříte fontánu, která zaujme sochou „Lifesaver“. Toto sedmimetrové dílo mají na svědomí francouzští umělci Niki de Saint Phalle a Jean Tinguely. Bylo dokončeno v roce 1993. Lifesaver představuje velkého barevného ptáka, na němž je přitisknuta ženská postava. Celá socha se otáčí dokola.

Dílo bylo vytvořeno z odpadu a dalších vyřazených předmětů a je součástí duisburské „sochařské míle“. Jedná se o jedno ze zásadních a také nejdražších děl uprostřed Duisburgu, kterých je zde celá řada. Lifesaver každopádně zaujme především svými barvami. Ve věčně sychravém německém počasí září do dáli.

foto: Shutterstock a Staticflickr