O tom, že lety na Měsíc budou zpřístupněné i movitým turistům, se mluví bezmála deset let. NASA ale otevírá daleko zajímavější vyhlídky. Je prý možné, že za dalších 10 až 15  let budeme „navštěvovat“ i Slunce.

Související…

Byl Nikola Tesla vědec, čaroděj nebo mimozemšťan?
Lukáš Vincour

Zkušební let, který má dokázat, že se lze ke Slunci bezpečně přiblížit, má proběhnout ještě v letošním létě. Misi sondy Solar Probe Plus (SPP) poprvé veřejně představili vědci z NASA teprve v loňském roce. Učinili tak v auditorském středisku výzkumného centra Williama Eckhardta na univerzitě v Chicagu.

NASA si od mise slibuje, že se díky novým zjištěním zlepší prognózy velkých událostí ohledně počasí a klimatu.

Zkoumání slunce má zároveň přinést nové poznatky, které jsou doposud opředeny jen spoustou teorií. Vědci touží po odhalení dlouhodobých otázek ohledně koróny – vnější atmosféry Slunce. Ta je mnohonásobně teplejší než její povrch. A příčina doposud není známá. NASA si od mise slibuje, že se díky novým zjištěním zlepší prognózy velkých událostí ohledně počasí a klimatu, které ovlivňuje Zemi a život na ní. Tato cesta má také pomoci k výrobě lepších satelitů, které umožní daleko přesnější a efektivnější získávání informací z vesmíru.  

Vybavení za stamilióny

Loď má být vybavena těmi nejšpičkovějšími technologiemi, s nimiž lidstvo kdy pracovalo. Její povrch bude chránit kompozitní tepelný štít, který bude odolávat teplotě 1400 stupňů Celsia. Ten bude vyhotoven z hustého uhlíku. A zkrátka nepřijde ani interiér. Jako první vůbec zde bude nainstalován speciální systém Energetic Particle Low Energy (EPI-Lo), jehož úlohou bude měřit částečky s nízkým obsahem energie, které se polinou od Slunce. Na nejvyšší úrovni budou také zobrazovací zařízení.

Plánovaný je i detektor pro pozorování částic slunečního větru pro měření magnetických polí. Celá loď pak bude opředena fotodetektory, které budou fotit okolí a pořízené snímky rovnou zasílat do střediska k bližšímu zkoumání. 

Plavidlo, díky kterému bude cestování k největší hvězdě světa možné, by mělo stát 180 milionů dolarů. Pokud se mise osvědčí, je velmi pravděpodobné, že cestovní agentury v budoucnu zařadí do své nabídky zájezdů i lety k nejbližší možné vzdálenosti Slunci.

foto: Shutterstock, zdroj: The Space Invader, Youtube