Pokud si chcete užít Vánoce se vším všudy, patří k tomu neodmyslitelně stromeček. V České republice se těch živých ročně prodá až 1,5 milionu. Je vám líto, jak se po svátcích stromky masivně vyhazují, ale umělý se vám prostě nelíbí? Existuje ještě jedna varianta: pronajmutí stromku v květináči.

Firem, které toto poskytují, však není mnoho. Ve Velké Británii funguje například London Christmas Tree Rental. Jak se píše na webu firmy, strom si jednoduše objednáte dostatečně dopředu online a v prosinci si ho v květináči vyzvednete v jedné z jejich poboček. Strom pak zaléváte přibližně půl litrem vody denně. Po Vánocích ho pak vrátíte na místo, kde jste ho vyzvedli, a společnost jej odveze zpět na farmu, kde by v ideálním případě měl vesele růst až do dalších Vánoc. Stromek si můžete i pojmenovat a další rok si tak pronajmout ten úplně stejný. Takhle se každý stromek může lidem v domácnostech „otočit“ po čas třeba i sedmi Vánoc za sebou, dokud není na domácí použití příliš velký a je vysazen permanentně do přírody.

Do dalšího roku přežije přibližně 50 % pronajatých stromků. Zároveň čím větší stromek, tím menší šance na přežití.

I v Praze existuje podobný projekt. Jmenuje se Vánoční jedlička s budoucností a Lesy hlavního města Prahy ho provozují již od roku 2017. Zde si stromek vyloženě nepronajímáte, ale kupujete. Jde o tříleté sazenice jedle bělokoré. Na webu Lesů se píše, že stromky nesplňují parametry dokonalého vánočního stromu. To je zřejmé na první pohled, stromky jsou opravdu maličké a tak trochu „vypelichané“. Po Vánocích si je majitelé mohou vysadit u sebe na zahradě nebo s asistencí Lesů na jaře zasadit přímo v lese.

Není to tak jednoduché

Největším zdrojem oxidu uhličitého u umělých, řezaných i pronajímaných stromů je vždy jejich likvidace. Žádná z možností, která vede na skládku, tak není vhodná. A bohužel přesně tam skončí jednou plastové i některé živé stromky. Důležité proto je nevyhazovat uříznutý stromek na skládku, ale na k tomu určená místa. V Praze například mohou lidé vánoční stromky nechat vedle kontejnerů na směsný odpad, v ostatních případech by je měli dávat k popelnicím na tříděný odpad.

Co se týká stromků v květináčích, musejí samozřejmě zůstat živé, aby neskončily na skládce, upozorňuje web společnosti Goodelf. A v tom je právě ten háček. Zdaleka ne každý dokáže pronajatý stromek při životě udržet. Udržování stromku v květináči vyžaduje zvláštní péči a pozornost. Společnost odhaduje, že do dalšího roku přežije přibližně 50 % pronajatých stromků. Zároveň čím větší stromek, tím menší šance na přežití. Těm větším bývají květináče malé a jejich kořeny jsou tak zmenšené a stísněné. Pokud jsou kořeny stromků kvůli květináčům před pronájmem poškozeny, jejich šance na přežití se dále zmenšuje. Společnost tedy doporučuje pronajímat si co nejmenší stromečky.

Související…

Cizinci a Vánoce v Česku: Kapr jim nevadí, předvánoční stres ano
Petra Srstková

foto: Shutterstock, zdroj: Goodelf.co.uk