Když se v monogamním páru stane „nehoda“ a někomu to prostě „ujede“, dost často to znamená rozchod. A platí to jak pro lidi, tak pro ptáky. Tam je mimochodem monogamních párů daleko více než u lidí – 9 z 10 ptačích druhů má po dobu hnízdění jediného partnera, a často i déle. Pokud před dalším hnízděním ptačí samci vymění partnerku, říká se tomu „rozvod“. A podle nejnovějších výzkumů na to mají vliv dva základní faktory: promiskuita samců a časové odloučení (způsobené většinou migrací podle ročních období).

Casanovové ptačí říše

V časopise Proceedings of the Royal Society B porovnávají vědci z Číny a Německa údaje o rozvodovosti 232 druhů ptáků s údaji o úmrtnosti a migračních vzdálenostech. Samci a samice byli ohodnoceni pomocí „skóre promiskuity“. A přišlo se na zajímavou věc: druhy s podobnou mírou rozvodovosti jsou většinou hodně příbuzné, a to samé se týká promiskuity samců. Které ptačí druhy patří mezi největší proutníky?

Když je ptačí samec promiskuitní, je to často vnímáno jako nedostatečné naplnění závazku. Na druhou stranu: s čím více samicemi se samec páří, tím je fyzicky zdatnější. Závěr je tedy jasný: čím vyšší promiskuita samců, tím vyšší rozvodovost.

„Například u rorýsů, vlaštovek, kuněk, volavek a kosů byla vysoká míra rozvodovosti i promiskuity samců, zatímco u buřňáků, albatrosů, hus a labutí byla míra rozvodovosti i promiskuity samců nízká,“ uvádí se ve výzkumné zprávě. Vyšší promiskuita samců je spojena s vyšší mírou rozvodovosti, ale v případě promiskuity samic tomu tak není: „Když je ptačí samec promiskuitní, je to často vnímáno jako nedostatečné naplnění závazku, protože jeho pozornost a zdroje jsou rozděleny mezi několik samic. Je tak obecně méně atraktivní jako partner a je pravděpodobné, že v další hnízdící sezóně se rozvede. Na druhou stranu: s čím více samicemi se samec páří, tím je fyzicky zdatnější,“ tvrdí doktor Zitan Song z Institutu Maxe Plancka pro výzkum chování zvířat v Německu. Závěr je tedy jasný: čím vyšší promiskuita samců, tím vyšší rozvodovost.

Tým také zjistil, že druhy s delší migrační vzdáleností mají vyšší míru rozvodovosti. Při migraci ptačích hejn se stává, že každý z partnerů dorazí na místo určení v jinou dobu, případně někam jinam. V takových případech si samci i samice většinou hledají nové partnery. A čím delší vzdálenost, na kterou se ptáci stěhují, tím vyšší rozvodovost. Má to ale i velmi praktický důvod a to je pud po zachování druhu: „Rozvod může pomoci usnadnit okamžité rozmnožování po příjezdu, místo aby se čekalo na předchozího partnera,“ uvedl Song.

Související…

Kalendárium: Mezinárodní Den ptačího zpěvu za rozbřesku. Live od 1.30 SEČ
Hana Průšová

foto: Shutterstock, zdroj: Guardian