Vědci z japonské Okayama University v přelomové zprávě uvádějí, že ve vzorcích z asteroidu našli aminokyseliny a další organickou hmotu, která by mohla poskytnout vodítko k vysvětlení vzniku života na Zemi. Konkrétně se jedná o materiál odebraný z asteroidu Ryugu, který byl z vesmíru na Zemi dopraven v roce 2020 díky misi Hayabusa2.

Jsme všichni mimozemšťané?

Význam objevu je potenciálně velmi dalekosáhlý. „Vědci si kladli otázku, jak organická hmota včetně aminokyselin vznikla nebo odkud se vzala. A skutečnost, že ve vzorku byly objeveny aminokyseliny, je důvodem k tomu se domnívat, že aminokyseliny byly na Zemi dopraveny z vesmíru,“ řekl pro agenturu AFP profesor astrobiologie Kensei Kobayashi.

 

Skutečnost, že aminokyseliny byly v tomto vzorku objeveny, naznačuje, že na Zemi byly dopraveny z vesmíru.

Mise Hayabusa2 měla za úkol odebrat vzorky z asteroidu a dopravit je na Zemi. Vesmírná loď strávila cestováním vesmírem šest let, než se v roce 2018 setkala s osamělým asteroidem asi 186 milionů mil daleko. Tým vědců teď analyzuje chemické složení vzorků. Částice potvrzují, že asteroid Ryugu prošel několika cykly zmrazování a rozmrazování, což naznačuje historickou přítomnost kapalné vody. To je mimochodem další fascinující vodítko, které o původu života na Zemi leccos napovídá.

Nejprimitivnější ze všech

Vědci jsou celkově ohromeni touto nedotčenou horninou, jejíž stáří se pravděpodobně datuje zhruba pět milionů let po zformování Sluneční soustavy. „Vzorek z Ryugu má nejprimitivnější vlastnosti ze všech přírodních vzorků, které má lidstvo k dispozici, a to včetně meteoritů,“ uvedla v prohlášení Japonská agentura pro letecký průzkum (JAXA). 

Kosmická loď Hayabusa2 nyní míří k dalšímu malému asteroidu nazvanému 1998 KY, který možná nabídne další vzácný pohled na původ života na Zemi.

Související…

Rozbít asteroid nebude jen tak: NASA testuje, jak před nimi Zemi ochránit
Matouš Bárta

foto: Shutterstock, zdroj: Futurism