Farmagedon se blíží! Jestliže se řadíte mezi tu část populace, která nepovažuje salát za jídlo a uspokojí vás pouze krvavý steak, teď byste měli pozorně poslouchat. Philip Lymbery je generálním ředitelem mezinárodní nevládní organizace Compassion in Word Farming (Soucit ve světovém zemědělství) a problematikou chovu hospodářských zvířat a průmyslové produkce potravin se již zabývá dlouhou řadu let. Víte, co se skrývá za vaším medium-rare flákem masa? Jaká je jeho reálná cena, pokud ho koupíte za pár korun? A jaký má tento chutný protein vliv na vás i na celou planetu?

"Za levné maso platíme třikrát větší cenu. Poprvé při porážce, podruhé při dotování intenzivního farmaření (z daní) a v neposlední řadě vydáme enormní náklady na "úklid" - který zahrnuje vliv na naše zdraví a životní prostředí," tvrdí Philip Lymbery.

Jenže jaká je z toho cesta ven? Pokud se nechcete vzdát masožravého způsobu života, je důležité vybírat a konzumovat takové maso, které víte, že pochází z etických chovů. Industriální farmy, kde dochází ke špatnému zacházení se zvířaty, by Philip Lymbery nejraději úplně zrušil.

Jak můžete vy sami přispět k tomu, abyste Farmagedon zastavili? Opravdu je nutné držet zvířata v klecích místo toho, abychom je pustili na pastviny? A jaká je ideální vize do budoucna? To vše a mnohem více se dozvíte v následujícím rozhovoru. 

foto: Alex Tran