Vesna je multižánrový projekt, který kombinuje folklór a slovanské tradice se současnými hudebními směry a moderními výrazovými prostředky. V čele osmičlenného uskupení stojí čtyři mladé osobité ženy, které představují čtyři slovanské bohyně ročních období. Jsou křehké, kreativní, inspirativní, tvůrčí. O tom, jak v sobě objevit bohyni, jak uvést mužský i ženský princip do rovnováhy, o folklóru, tradicích i dětství, jsme si povídali s Patricií, Tanitou, Andreou a Bárou, které jsou srdcem i hlavou Vesny.

Vesna není jenom hudební kapela, ale koncept. Jak byste ho popsaly?

Patricie: Jde nám o propojování různých druhů umění, inspirujeme se přírodou a také slovanskými příběhy včetně slovanské mytologie. Jedním z důležitých aspektů Vesny je ženská energie a krása.

Andrea: Projekt v sobě propojuje hudbu, tanec, scénografii, design, v dohledné době také literaturu a videomapping. Vesna nabízí silné příběhy o slovanství, ženství, přírodě a tradicích, které prezentuje multižánrovou formou. A ženskost podporujeme i svými texty. Chceme zkrátka oslovit publikum na co nejvíce úrovních, otevřít všechny smysly.

S hudbou Vesny bychom se měli zastavit a vychutnat si radost z přítomnosti

 

Kde se vzal váš vztah k folklóru? Ten přece jenom není mezi mladými lidmi tím, co nejvíc táhne…

Patricie: Já jsem často jezdila za babičkou na Moravu a myslím, že ona je dost klíčovou postavou, která mě ovlivnila. Obdivuji její dobrotu a autentičnost. I ta se prolíná písněmi Vesny.

Bára: Vyrůstala jsem ve vesnici Černilov u Hradce Králové, kde se nám po zahradě proháněly ovečky a kozy. K folklóru mě, jako malého špunta, přivedla úžasná muzikantka Eva Černíková, která tehdy vedla v Hradci Králové folklórní muziku pro děti. Úplně mi tím učarovala. Byli jsme skvělá parta, jezdili jsme na výměnné pobyty na Slovensko a přičichli tak i k folklorní hudbě tamních krajů. Folklór je tedy kus mého dětství a dospívání. Mám ho pod kůží...

Andrea: Jako děti jsme s bráškou trávili hodně času u obou prarodičů, hlavně pak na chaloupce ve vesničce Dědov. Tam jsem pravděpodobně získala největší vztah k přírodě, byli jsme pořád venku, jezdili jsme s tátou na prastaré motorce bez techničáku do lesa na houby, na třešně, na bunkry a všude možně po okolí. Celkově je naše rodina velmi tradiční, rodiče i oboje prarodiče jsou pořád šťastně spolu, což je dnes docela rarita, a já si toho neskutečně vážím. Jsem ráda, že si s Vesnou mohu rozšiřovat hudební i tradiční obzory a navázat tak na pevné základy z dětství. 

Proč myslíte, že je v dnešní době důležité přikládat folklóru zvýšený důraz?

Patricie: Folklór vnímám jako cestu znovunalezení toho, co v dnešní době postrádáme: umění zastavit se, prožívat radost z přítomnosti a sdílení s druhými, vnímat krásu a prožít něco opravdového, nového a přitom familiérně známého, co nás vytrhne ze všedního dne.

Tanita: Myslím si, že každý člověk by si měl uvědomit, odkud pochází a jakou minulost mají jeho předci. Zároveň bychom si folklór a kulturu jiného než vlastního národa a země měli umět vyložit a pochopit. Obzvlášť dnes. Extrémy jsou nebezpečné. Vždycky.

Andrea: Folklór definuje celý národ, staleté zvyklosti, kulturní obraz i náturu. Je důležité předávat tyto poznatky dalším generacím a uvědomovat si naše kořeny, zvlášť v dnešní době, která holduje laciným hitům bez uměleckého obsahu.

Bára: Folklór jsou říkanky, hudba, tance, výtvarné umění, které se odráží do naší společnosti, a mají dopady na moderní kulturu. Pokud se mu nebudeme věnovat dnes, tak se mu nebudeme věnovat ani zítra, ani za měsíc, za rok a pak se na folklór zapomene úplně. Jsem ráda, že lidem můžeme naší hudbou, příběhovými texty, tancem a výtvarným uměním předávat rozmanitost a barevnost naší kultury.

Prosadit krásnou věc v nekrásném světě je náročné, říká Patricie

 

Vaše hudba oslavuje mimo folklóru i ženství. Máte nějaký návod, jak v sobě může v dnešní době žena (matka, milenka, přítelkyně, spoluživitelka) znovuobjevit a živit bohyni?

Patricie: Tohle je pro mě samotnou téma. Jako leader projektu musím být schopná a výkonná. Emoce jdou stranou a musím myslet racionálně, pragmaticky a ekonomicky. Abych prosadila své vize, musím uplatnit sílu. To jsou všechno mužské aspekty a místy mám pocit, že tím mé ženství trpí. Ale fascinují mě silné ženy, které měly odvahu jít hlavou proti zdi, děsit a překvapovat zároveň, zůstat samy sebou a neuhnout ze svého přesvědčení a životní filosofie. Nicméně to všechno nesmí být na úkor ztráty něhy a křehkosti. Jak to provést? To sama teprve zjišťuji.

Tanita: Nadhled. Půvab. Svoboda slova. Tolerance.

Bára: Já osobně si myslím, že ke své ženskosti a ženské podstatě mám nejblíž, když dělám věci, které do mého života opravdu patří. Důležité je sama sebe přijmout, mít se ráda, znát svoji hodnotu a mít ze sebe radost.

Andrea: Ve svém věku si netroufám dávat životní rady, ale podle mě je to tak, jak říká Bára. Vše vychází z jedné důležité věci – vážit si sama sebe a mít sama sebe ráda. Potom je snazší následovat v sobě samé vnitřní bohyni a teprve pak ji v nás může vidět okolí.

Patricie už to trochu nakousla: Jak se tedy zvládáte udržet ve tvůrčí, éterické rovině a zároveň mít tvrdé lokty, abyste uspěly ve světě hudebního byznysu?

Patricie: Je to náročné. Prosadit krásnou věc v nekrásném světě hudebního byznysu je ideální příležitost pro to dospět a zjistit, že život není procházka růžovým sadem. Vědomí, že filosofie Vesny může zasáhnout více lidí a motivovat je k tomu, aby se na věci podívali z jiného úhlu, je motorem pro to, abychom projekt dál živily a posouvaly. A jak zůstat tvůrčí a éterický? Vesna je právě takovou připomínkou, aby člověk tvůrčí a éterickou rovinu neztrácel.

Andrea. Každá z nás pochází z jiného backgroundu, pohybuje se v trošku jiném prostředí a každá se aktivně věnujeme dalším uměleckým a velmi různorodým činnostem. To nám umožňuje mít dohromady široký rozhled a vnášet do projektu různé elementy – tvůrčí, éterické a ženské, ale zároveň stát nohama na zemi, umět si nastavit a udržet hranice a poradit si tak i ve světě byznysu.

Vyšel klip k písni Morana a debutové EP, na co se fanoušci mohou těšit dál?

Andrejka: V únoru příštího roku budeme natáčet nové CD, na což se moc těšíme. Snad už mohu prozradit, že budeme natáčet ve studiu v areálu Broumovského kláštera. Chtěli bychom zaznamenat náš současný zvuk a dostat naše nové skladby k fanouškům. Patricie už má totiž v šuplíku písně na další dvě alba.

Tanita: Právě probíhá naše kampaň HitHitu, kterou žádáme všechny naše fanoušky i ty, kteří vidí v naší tvorbě smysl, o podporu, abychom mohly zaplatit nahrávání a produkci alba. Také brzy vyjde klip jen nás čtyř holek k písni Světlonoš. Má krásný podzimní až zimní nádech. Za pár neděl ji zveřejníme, takže doporučujeme sledování našich stránek!

Kdy a kde budete v dohledné době k vidění a slyšení naživo?

Bára: Připravujeme krásný koncert s královéhradeckou filharmonií, který proběhne 23. ledna v Hradci Králové. 

Patricie: A speciální akce, na kterou se těšíme, je také předskakování našemu známějšímu kamarádovi Voxelovi na jeho pop folklórním turné.

foto: Martin Vítek, zdroj: Vesna