Ačkoliv se Léčivé divadlo Gabriely Filippi oddává letním divadelním prázdninám, i tak nezahálí. Připravuje nové webové stránky, proaktivnější komunikaci na sociálních sítích a jiné novinky, včetně termínů budoucích představení. Protože velmi častou otázkou diváků i médií stále je, jak vlastně vznikl nápad pustit se do projektu divadla tohoto typu, nabízíme vám malou vzpomínku Gabriely na první nádechy.

Můžete to brát i jako připomínku jedné z rovin, která se ve vibracích divadla, jeho hostů a diváků znovu a znovu zjevuje. Je to uvědomění si, kdo jsem, co je pro mne tou vnitřní hlavní strunou, s čím rezonuje, abych se cítil jako šťastná bytost. Nechte se i vy inspirovat letními dny, otevřete svou mysl a zkuste si vzpomenout na svá možná již dávno zapomenutá přání. Pamatujte, není důležité dělat věci správně, ale dělat ty správné věci.

Gabriela Filippi vzpomíná

S Léčivým divadlem nabrala má cesta k sobě sama přímý směr. Jednoduše řečeno  "jsem se našla".  V čase, kdy se děti začaly dovolávat větší samostatnosti, s klidným pocitem naplněného mateřství, jsem se začala věnovat svým touhám. Věděla jsem, že si přeji hrát v divadelních hrách, které budou diváka harmonizovat, inspirovat a nepřímo mu pomáhat i v řešení osudových úkolů. Díky moudrosti a hloubce mystických a přitom tak lidských příběhů nabídnout divákovi regeneraci jeho pravého člověčenství.

Foto ze hry Andělé v mém srdci

MUDr. Vladimír Vogeltanz, významný etikoterapeut, mně při jedné schůzce řekl: „Gabrielo, nepřemýšlejte jak, nespekulujte, nechte se vést svou intuicí. Váš úkol je stát na jevišti, hovořit k lidem, pomáhat jim nalézt cestu. A pokud k tomu potřebujete divadelní představení, tak si ho vytvořte.“ V té době jsem načítala pro slepeckou knihovnu knihu irské mystičky Lorny Byrneové "Andělé v mých vlasech", která hluboce rezonovala i s mým vnímáním světa.

A od chvíle, kdy jsem se rozhodla, (jedná se o zvláštní kombinaci rozhodnutí se a zároveň jemnému naslouchání, co se má dít) jsem se automaticky probouzela ve tři hodiny ráno a psala svůj první scénář inspirovaný Lornou. Záhy jsem sama začala divadelní hru zkoušet. Zda opravdu sama je otázkou... Když tvoříte divadelní hru o provázení lidských životů andělskými bytostmi, tak vás zkouší víc než dost :-)) Dne 21. 10. 2012 jsem poprvé odehrála monodrama Andělé v mém srdci s hudebním doprovodem Jaroslava Krčka v Sedmihorkách. Ve chvíli, kdy představení skončilo, začaly na kostelní věži znít zvony a lidé ve stoje tleskali. Bylo to krásné, hluboké a já jsem na vlastní kůži pochopila, že zázraky se dějí. Stačí je jen vpustit do svého života. Snad se mi to spolu s mými hereckými kolegy a přáteli Léčivého divadla bude ještě dlouho dařit. Těším se na Vás i na ty Vaše zázračné doteky... Vaše Gabriela Filippi.

foto: Léčivé divadlo Gabriely Filippi, archiv