„Skutečná cena levného masa je pro lidstvo de facto mnohem vyšší, než cena biomasa. Žijeme na úkor budoucích generací. Myslím, že nejdůležitější je, abychom všichni začali přemýšlet o tom, co jíme a jaké to má dopady," říká exkluzivně pro Flowee Romana Šonková z nevládní organizace Compassion in World Farming.

Compassion in World Farming si klade za cíl bořit rozšířené mýty a upozornit na fakt, že u potravin je mnohem důležitější kvalita než kvantita a že pro to, aby nám zvířata mohla dávat prvotřídní živočišné produkty, musí vyrůstat v podmínkách, které respektují jejich vědecký statut vnímavých a citlivých bytostí.

„Snažíme se vidět průmyslovou výrobu z pohledu zvířat a zlepšovat jejich životní podmínky, aby jejich život nebyl jen utrpení a přežívání v továrnách, tak jak je to teď,“ říká Romana, která bojuje za chovy s lepšími podmínkami. Podle ní je velkým problémem nedostatečná informovanost: „Skryté pravdy o potravinách jsou tak nepříjemné, že se zemědělci i potravináři brání, aby se to lidé dozvěděli. Potažmo mají zkreslené informace i politici.“

Jediným řešením může být podle Romany tlak na výrobce ze strany spotřebitelů a zvyšování informovanosti. Dále ve videu prozrazuje, proč současná legislativa na toto téma není dostačující, jak se k této práci dostala a jaké konkrétní kroky organizace pro zlepšení situace podniká. Také doporučí knihu Farmagedon poskytující šokující svědectví o dopadech intenzivní živočišné výroby na svět.

 

Sledujte také:

Video: Porodnictví se mění. Otázkou je, zda k lepšímu

Video: Co všechno jde vyrobit z bylin a bez chemie?

Sonda do sportovcovy duše: Zbyněk Irgl

 

foto: archiv