V našem filmu se objeví přes pět set dobových kompletních kostýmů a uniforem. Většina z nich pochází z Barrandova a některé speciality půjčila kostýmní výtvarnice Simona Rybáková ze soukromých sbírek.

Kostým určuje nejen společenské postavení (žebrák či král), ale doslova dotváří postavu. Barva, vzor, tvar, střih - tím vším může ilustrovat charakter i momentální náladu postav. Možná ale nevíte, že kostým má také paměť. Velmi často podle něj poznáte, co postava dělala před tím, než se před vámi objevila. Jestli se k vám musela probojovat s mečem v ruce, nebo zda se právě probudila, jestli se pečlivě chystala za pomoci služebnictva, nebo zda chodí a spí v těch samých hadrech už týden.

Málokterý herec by ale chtěl hrát celý týden ve špinavém kostýmu. Kostýmy se pravidelně perou a znovu pečlivě patinují, aby navazovaly na roztočené scény. Pokud nemají vypadat jako právě vytažené ze skříně, tak se nesmí žehlit ani věšet na ramínko. I kostýmy těch nejšpinavějších kluků z party na obrázku jsou voňavé a čisté. Jen večer po vyprání znovu odborně ušpiněné od trávy na loktech a kolenou. Podle pokynů Simony Rybákové se kostýmy, které mají vypadat zvlášť zanedbaně, nenechávají přes noc ani na háčku, ale jen odborně pohozené.

Po strništi bos: V kinech od 17. srpna