Je to už deset let, co jsme si z porodnice přivezli naší prvorozenou dceru. V ten okamžik jsme se konečně stali rodinou. Kompletní rodinou. S napětím jsem očekávala tu všude popisovanou rodinnou idylku, která stále nepřicházela.

Nic nešlo podle nastudovaných knih a příruček. Probdělé noci, pokakané plínky, zvracení, spánkový deficit a nepořádek, který totálně zválcoval naší doposud vyšperkovanou domácnost.  A už vůbec nikde jsem se nedočetla, jak se milovat i potom, co několik hodin v kuse posloucháte dětský řev.

Dovolím si tvrdit, že manželem máme velmi hezký a pevný vztah. Ale v době, kdy jsme byli čerstvými rodiči, dostal pěkně zabrat.

A jak z toho ven? Tady je pár mých ověřených tipů..

Snižte svá očekávání

Smiřte se s tím, že váš domov a život už vůbec nikdy nebude stejný, jako před narozením potomka. Když jsem si tohle uvědomila, hodně se mi ulevilo.

Dopřejte si čas jeden na druhého

Asi jako většina novopečených maminek, i já jsem podlehla domněnce, že mou jedinou povinností je věnovat veškerý čas dceři. Na manžela se už nedostávalo.

Není tedy na škodu nechat jednou za čas dítko u babičky a dědečka a ujistit partnera, že je pro vás stále důležitý.

Mluvte spolu a mějte své koníčky

Dcera přinesla do našich životů spoustu nových zážitků a my měli potřebu se o tyto novinky podělit. Naše komunikace se po nějakém čase točila pouze okolo jejích pokroků a úspěchů.

Ovšem ve vztahu dvou dospělých lidí je potřeba udržovat plnohodnotnou dospělou komunikaci. Je důležité, aby každý z partnerů měl své koníčky a udržoval si okruh svých známých a tím i konverzačních témat i mimo oblast dětí.

 

Vžijte se do role druhého

Co tím myslím? Hned vysvětlím. Příkladem je typická situace, která se odehrává ve většině rodin s malými dětmi.

Byla jsem doma s dcerou, které se zrovna prořezávaly zoubky. Celý den plakala a já jí nosila na rukou. Nechtěla spát, nechtěla jíst. A já jí neuměla pomoct od bolesti a utišit jí. Když na deset minut usnula, šla jsem se aspoň rychle osprchovat a snažila se trochu poklidit.

Když se vrátil manžel z práce, vrazila jsem mu mezi dveřmi do rukou plačící dítě a zahrnula ho výčitkami. Vůbec nechápal, co se děje. Přišel po celém dni v práci utahaný a těšil se na odpočinek. Oba dva jsme byli naštvaní a atmosféra byla napjatá.

Pamatujte si, že je potřeba ocenit snahu a práci toho druhého a uvědomit si, co vše pro rodinu dělá.

Dělejte věci společně

Najděte si společný koníček a věnujte se mu. Nezáleží na tom, zda jde o lepení modelů, pěstování bylinek nebo chov koček. Jde o společné zážitky, které pak spolu sdílíte a společný čas, který spolu strávíte.

My máme rádi Geocaching. Pokud nevíte, o co jde, tak je to hra, kde na daných souřadnicích hledáte schovaný poklad – kešku. Při hledání krabiček jsme navštívili hodně nádherných míst, o kterých jsem neměli ani tušení.

Teď už víte, jak na to. Hýčkejte si svůj vztah.

Máte nějaké další tipy? Jestli chcete, napište mi je do komentářů pod článkem.

foto: Pixabay