Pokud vás někdo během 5. a 6. července obejme a začne líbat, nemusí jít hned o úchylku kolemjdoucího. Mezinárodní dny objetí a polibků totiž vycházejí právě na středu a čtvrtek. Takzvané Free Hugs vznikly z iniciativy Juana Manna, který přiletěl do Sydney a byl v úžasu z toho, že všichni vítají své blízké a objímají se. Bylo mu z toho smutno, protože zrovna neměl koho obejmout. Vyřešil to tím, že vyrobil transparent s nápisem „objetí zdarma“.

Na středu 5. července konkrétně připadá Mezinárodní den objetí zdarma a na čtvrtek Mezinárodní den polibků. V České republice máme přitom na objetí a polibky díky Cyrilu a Metodějovi a díky odkazu Jana Husa volno. „Bez objetí a bez polibků by lidstvo vyhynulo, alespoň já to tak cítím a také to mám takto nastaveno ve svém osobním životě. Mezinárodní den objetí a polibku je skvělý počin. Někde a někdy se začít musí, abychom si uvědomili, co je v životě skutečně hodnotné,“ vzkazuje pro Flowee básnířka a spisovatelka Dagmar Sedlická.

Kdo líbá, neválčí

A co říkají další osobnosti, které jsme oslovili? „Je to pro mne překvapující novinka. Objímám se rád, ale zatím se to vždycky odehrálo zdarma! A líbání? Nejradši bych se líbal každý den, ale uznávám, že někdy nejsou lidi a snad se tedy najdou aspoň jednou za rok,“ konstatuje básník Karel Sýs.

To, že svátky existují, netušil ani publicista Petr Žantovský. „Nicméně jejich názvy mluví samy za sebe. Biolog i psycholog by našel horu argumentů, proč je objímání a líbání zdravé, jednak pro samotný fyzický kontakt, jednak jako vyjádření pozitivního vzájemného mezilidského vztahu, ať už mezi partnery či rodiči a dětmi. Za mého mládí se říkalo, že kdo si hraje, nezlobí. Modifikoval bych to do věty: Kdo líbá, ten neválčí.“

Objetí vycházejí na Cyrila a Metoděje, pusa na Husa

„Žijeme v době, kdy působí takové svátky poněkud nezvykle,“ uvedla estetička a kunsthistorička Věra Beranová. „Jsou to vlastně osobní projevy a dávat jim oficiální podobu může působit poněkud uměle. Ale na druhé straně, žijeme v době velmi barbarské a možná i formální připomínka sympatie mezi lidmi může podpořit také opravdové vztahy.“

„A ještě jedna poznámka, nedělní korzování ve španělském prostředí znamená líbačku a objímačku na každém kroku. Mým španělským příbuzným to připadá naprosto samozřejmé. A já se tvářím, že mně také,“ dodává Věra Beranová.

foto: Shutterstock