Úvodnice byly dříve typickou součástí obřadů našich předků. Ještě v 19. století byly touto plachtou symbolicky uváděny mladé dívky do řádu žen. Jakou podobu mají tyto pokrývky dnes?

Tradiční oděv, který hrál důležitou roli v kultuře 19. století. Děvčata úvodnici dostávala do výbavy a následně si ji sama rok za rokem vyšívala. Ve svatební den si jí poté zahalila záda, ramena a předloktí, aby se ochránila před zlými silami a podpořila plodnost. Podruhé ji ženy oblékaly po šestinedělí, kdy poprvé přinášely své dítě do kostela. Po obřadu zvaném „úvod“ byla novopečená matka z šestitýdenní izolace uvedena zpět do běžného života.

Paličkování už dnes ovládá málokterá žena.

Úvodnice nové doby

Novodobé úvodnice jsou navržené potřebám moderní doby, inspirují se však českými tradicemi. K jejich výrobě se používá len, který má v Čechách dlouhou tradici, je totiž jedním z nejtrvanlivějších a nejkvalitnějších přírodních vláken. Kromě jeho prodyšnosti a přirozeným antibakteriálním vlastnostem je také šetrný k životnímu prostředí. Pěstování lnu nevyžaduje tolik vody, navíc je v přírodě stoprocentně rozložitelný. Pro vaše tělo je také přirozenou UV ochranou a termoregulátorem.

Nejen šitím úvodnic se v současnosti zabývá společnost Novadiva, která se snaží díky spolupráci s lokálními výrobci podporovat tradiční českou řemeslnou výrobu, dbá také na minimalizaci odpadů a férový obchod. „Zpracováváme to, co příroda tak dokonale navrhla, spolu s hodnotou dávných znalostí předků. Naší vizí je udržet tyto cenné tradice stále živé, inspirovat lidi kolem k přístupu v tvorbě a k novému pohledu při vytváření užitého designu spolu s principy udržitelnosti. Radost a vědomí přítomnosti v procesu společné tvorby je pro nás nejdůležitějším prvkem. Vznikají tak neobyčejné produkty. Věříme, že tento přístup udrží tradiční postupy výroby a původní technologie stále živé,“ říká spoluzakladatelka společnosti Michaela Homolová.

Ručně zdobená výšivka dodá přehozu luxusní nádech.

Symbolika výšivek

Jakou výšivku zvolit? Právě vyobrazení byla vždy na tomto oděvu to nejdůležitější a každá použitá barva měla jiný význam. Zelená symbolizovala plodnost, růst a zdraví, žlutá prosperitu a bohatství. Nejčastější však byla červená, tj. barva krve, ohně a života. Nejoblíbenějšími motivy byl strom s květy, slunce a srdce, které symbolizovaly růst, život, prosperitu, lásku a rodinné štěstí. Používala se také výšivka granátového jablka pro ženskou plodnost a jeleni, kohouti či pávi pro plodnost mužskou.

Až se rozhodnete pro typ výšivky i barvy, zkonzultujete vše se zástupci společnosti, kteří pro vás vytvoří návrh úvodnice. Po jeho odsouhlasení pro vás řemeslník přehoz ručně zpracuje. Nebo si můžete vybrat z nové kolekce úvodnic inspirované přírodními živly, jejichž nabídka bude brzy zveřejněna na webu společnosti Novadiva. Naživo se na tyto výjimečné oděvy můžete podívat na módní přehlídce na Allfestu v Litoměřicích, který se uskuteční na konci května.

 

Čtěte také: 

Lilia Khousnoutdinova: Ze starých sárí děláme nové šaty

Dary pouště - tkaní v Tunisu a Indii

Fenomén nového tisíciletí. Co víte o Slow Fashion? 

 

foto: Novadiva, zdroj: Novadiva