Zima je v Barceloně jedním z nejkrásnějších období. V létě je katalánská metropole zahlcena turisty, jaro a podzim zase překvapí častými přívalovými dešti. V zimě si naopak můžete vychutnat azurově modré nebe, příjemné teploty a možnost volně se pohybovat po městě bez přeplněných ulic a dlouhých front.

I Barcelona má chladné zimní dny, ale díky azurově modré obloze si je příliš nepřipustíte. Navíc oproti šedé a zatažené obloze ve většině evropských měst se budete cítit v katalánské metropoli jako v ráji. Od listopadu do února panují ve městě teploty kolem 12 stupňů, výjimkou ale nejsou ani teploty kolem 20 stupňů.

Teploty během těchto měsíců jsou ideální pro výlety do přírody. Jednou z možností je návštěva přírodního parku Collserola. Jedná se o jeden z největších parků na světě a má spoustu archeologických nalezišť (například vesnice La Peña del Moro na hranicích mezi městy Sant Just Desvern, Sant Feliu de Llobregat a Esplugues de Llobregat). Z Barcelony se tam dostanete vlakem z náměstí Plaza Catalunya.

Navštivte třeba přírodní park Collserola.

S teplým jídlem a bez front

V zimě se vám naskýtá možnost ochutnat mnoho tradičních jídel. Jedním z nejchutnějších z katalánské kuchyně je nepochybně escudella de carn d´olla. Jde o polévku se zeleninou, masem, a speciálními těstovinami ve tvaru mušlí nazývanými galets. Churros s čokoládou a turrón potěší zase milovníky sladkého.

Jednou z hlavních výhod návštěvy Barcelony v zimě je fakt, že si můžete užít všechny slavné atrakce bez dlouhých front, které jsou v létě doslova nekonečné. Vychutnáte si tedy pohled na Gaudího mistrovské dílo, katedrálu Sagrada Familia, ale třeba i Parc Güell, Casa Batlló, fotbalový stadion Camp Nou a mnoho dalších míst.

Slevy, slevy a slevy

Barcelona je zároveň skvělým místem pro nákupy. Ať už hledáte známé značky nebo nezávislé butiky návrhářů, v katalánské metropoli najdete vše. Navíc po vánočních svátcích přicházejí výprodeje (ve španělštině „rebajas“, v katalánštině „rebaixes“).

Hned po Třech králích propukají výprodeje téměř všude. Nezapomeňte navštívit nejoblíbenější obchodní domy v Barceloně – El Corte Inglés, FNAC nebo Heron City. Naleznete zde plno kvalitního zboží za opravdu nízké ceny.

Zimní sezóna je v Barceloně vhodná i k nákupům. Jedním z největších obchodních center je El Corte Inglés.

Na festival s dětmi

Cestujete s dětmi? Pak byste si neměli nechat ujít festival Santa Eulàlia. Je jedním z největších festivalů pro děti v Barceloně a místní mu říkají La Laia. Slaví se vždy kolem 12. února a je doprovázen venkovními koncerty, představeními a workshopy, které se konají několik dní.

Festival se koná na mnohých místech po celé Barceloně, ale jeho centrem je staré město Ciutat Vella. A ještě jedna docela zásadní věc. Nezapomeňte také na to, že ceny za ubytování v Barceloně mezi listopadem a únorem jsou mnohem nižší. Zimní návštěva Barcelony se tedy vyplatí ve všech směrech.

foto: Profimedia