Na úbočí stejnojmenného horského masivu prý jsou všechny domy bílé. Kdysi totiž zdejší obyvatelé chovali své osly doma, a aby udrželi čistotu, nahazovali stěny vápnem. A dělají to tak dodnes, i když už osly doma nechovají. Čím nadchne toto místo s geniem loci nejvíc?

Zdá se, že v této oblasti se tradice stále ještě ctí. Totiž i květináče na zdech domů mají svá neměnná pravidla, která také patří k místní idylické samozřejmosti. Ty musí být světle modré s černými obručemi. Tyto barvy jsou totiž symbolem města nacházejícího se ve Španělsku na západním pobřeží Málagy. Vítejte v Andalusii.

Bílá a modrá. Jinak to ani nemůže v Mijas být

Jedním slovem romantika

Aniž bych chtěla být příliš idylická, musím připustit, že je to právě romantika typické andaluské vesnice s neobyčejně milými a usměvavými obyvateli, která sem láká denně stovky turistů. Ač toto sdělení zní skoro jako kýč, je jisté, že právě tady mezi bílými domy s modrými květináči je nejhezčím zážitkem jen tak se procházet úzkými uličkami, kochat se výhledy z ochozů nad příkrými srázy, posedět v některé z mnoha kavárniček nebo nahlížet do obchůdků s vyhlášenou místní keramikou, která se vyznačuje svojí bohatou barevností.
Zajímavostí jsou v centru staré části městečka také dva kostely v mudéjarském stylu. K prohlídce láká maurský hrad, přírodní divadelní scéna a na náměstí Plaza de la Constitución i malá továrna na čokoládu. Neznám nikoho, kdo by odtud dokázal odejít bez ochutnání a nákupu.

Místní keramiku nenajdete jinak než ve veselých barvách

Siesta, sangrie a tapas

Mijas nabízí i mnohé gastronomické zážitky. Například Tapas. Tato velmi známá kulinární zvláštnost má právě v tomto místě svoji domovinu. A nebyli by to Španělé, aby z ní neudělali životní styl. Tapeando, tedy ochutnávání, je pro Andalusany velmi oblíbeným způsobem trávení volného času.

Také jsem si dala od každého kousek. Osobně řadím k nejoblíbenějším sýr manchego, zelené a černé olivy, ančovičky a pečené papriky. V mističkách rozhodně nikdy nechybí španělská šunka jamón ani pálivé chorizo, jídelní lístek nabízí i smažené kalamáry a krevety na česneku, také španělskou tortilu a škeble na víně. Úchvatné je mango nebo švestky obalené do ruliček v průhledných plátcích španělské šunky jamón.

Tapas patří k oblíbeným jídlům

Nasládlá vůně Mijas

Stánků, kde praží mandle, je v Mijas několik. Stáneček Carlose, který stojí v parčíku s nejkrásnějším výhledem do údolí a na mořské pobřeží, prodává ty nejlepší pražené mandle ve městě. A Carlos s úsměvem vždycky přidá i nějakou historku ze svého života. V Mijas se narodil a taky tady umře, jak říká. Jinde by žít nechtěl. Nikdy ale neprozradil recept na svoje vynikající pražené mandle. Spokojme se tedy s mým jednoduchým popisem: V kotlíku, pod kterým topí jedině suchým dřevem, míchá mandle s krystalovým cukrem, medem a vodou.

 

Čtěte také:

Šest nejpozoruhodnějších míst Austrálie

Štěstí je v Bhútánu všudypřítomné a vy ho potřebujete. Hlavně, když cestujete!

Poušť Kalahari skrývá unikátní oázu 

 

foto: Shutterstock