Korejská válka (1950–53) zdemolovala vše, materiálně i lidsky. Jižní Korea ale záhy nastoupila cestu nevídaného rozvoje a za šedesát let se vyhoupla na světovou špičku. Kdo stojí za tímto úspěchem? Silný vůdce Park Chung-hee, otec bývalé prezidentky, autoritářský typ, který vedl zemi pevnou rukou bez ohledu na lidská práva a demokracii. To mu dnes mnozí vyčítají. Pravdou ale je, že nastoupil cestu industrializace a zaangažování doslova všech na rozvoji země. Lidé mu věřili a skutečně obětovali vše – nejen svou práci a energii, ale i šperky a domácí jmění. 

Park podporoval velké konglomeráty, ekonomické šampióny a přivíral oči nad případnou korupcí. Slavná jména jako Samsung, L. G., Lotte se stávala světovými značkami. Jižní Korea neposlechla radu USA podporovat malé a střední podniky.  Tzv. čeboly šly cestou monopolu a koncentrace moci, což podporovalo ekonomickou nerovnost. Jižní Korea také efektivně využila zahraniční pomoc, hlavně od Američanů, jejichž věrným spojencem je dodnes.

Malí obchodníci, farmáři a běžní pracující věnovali svůj život budovatelské horečce. Korejci vděčí za to, co dnes mají, jejich síle, odvaze, oddanosti a obětavosti. Zemědělský stát s omezenými přírodními zdroji se začal industrializovat, kolektivní duch kráčel směrem k budoucnosti. Národní cítění inspirovalo k nákupu domácích výrobků a podpoře domácí produkce.

Made in Korea!

S ekonomickým rozvojem nastoupila i urbanizace, kontrola růstu populace, zavádění západní medicíny a zdravotního systému. Snížila se úmornost. Vládní industrializace se orientovala na export, intenzivní využívání pracovní síly a podporu domácí konzumace. Exceloval těžký a chemický průmysl. Z 80 USD na obyvatele se GDP vyšvihl na 23 000.  Pomalu rostla i střední vrstva  a s ní i vůle po svobodě a demokracii. Ta nakonec zvítězila koncem 80. let. Trošku paralela vývoje v politice s námi. Park a jeho následovníci byli kritizováni za potírání lidských práv, ničení životního prostředí, represe odborů, špatné pracovní podmínky a sociální zabezpečení. Korejské výrobky byly tehdy levné, dnes je tomu naopak. Na trhu je místní zboží zpravidla dražší než to z dovozu. „No přece je to Made in Korea!“ usmívají se prodávající. Tedy top kvalita.

Dnes má Jižní Korea vzdělanou populaci, v roce 2010 hostila summit G-20, hraje roli středně silného globálního hráče.

foto: Profimedia