Skutečný příběh o tom, jak autorka J. K. Rowlingová knihu napsala, jak ji žádné nakladatelství nechtělo vydat, jak se stala multimilionářkou a jak většinu svých peněz věnovala charitě, byl popsán už mnohokrát. S celosvětovým úspěchem se setkalo natočení filmů podle knižní předlohy. Další miliardy získaly firmy, které pružně reagovaly na humbuk okolo Harryho Pottera.

Firmy, které vyrobily sběratelskou sérii figurek postav z filmu, karnevalové kostýmy postav, lego podle Harryho Pottera, plyšáky, si pěkně mnou ruce… Hračky Harry Potter prostě táhnou. A jaké knížky, filmy a hračky vlastně vábily děti před začátkem nového tisíciletí? Dovedou si děti představit "nemít Harryho Pottera"!?

Děti ještě školou nepovinné

Někomu se může zdát, že zhlédnutí filmu s pětiletým dítětem může být prima program na nedělní odpoledne, ale pozor! Dětská fantazie je sice bezbřehá a otevřená jako náruč, ale příliš rychlé vpuštění děje Harryho Pottera – ve formě filmu – může napáchat více škod než užitku…

Rozhodně nepouštějte film pětiletému dítěti, objevují se tam scény, které by dětská hlavička ještě nepochopila.

Pro vás to je krásná pohádka, pro tak malé dítě film spadá spíše do kategorie horor. Pro dnešní čtyřicátníky byl v jejich pěti letech hororový příběh, když Rumcajse posadil kníže pán do vězení nebo když Milerův Krteček plakal, že neví, jak si má ušít nové kalhotky. Časy se mění, civilizace běží kupředu, ale dětská psychika zůstává pořád stejná.

Školáci

My, rodiče dnešních školáků, si detailně pamatujeme děj filmu Nekonečný příběh, který nás v osmdesátých letech pohltil. Do té doby nic podobného nebylo v televizi k vidění. Krásná linka, která vede celým příběhem a je o zachránění světa Fantazie, je poselstvím dneška. Harry Potter je také o fantazii, je zasazen do fiktivního městečka Bradavice, kde studují budoucí kouzelníci na Škole čar a kouzel. Na rozdíl od Nekonečného příběhu, kde zlo není ztvárněno jednou postavou, je v Harrym Potterovi zpodobněno postavou Lorda Voldemorta, který chce dosáhnout nesmrtelnosti a dobýt kouzelnický svět.

Jak je popsáno výše, rozhodně nepouštějte film pětiletému dítěti, objevují se tam scény, které by dětská hlavička ještě nepochopila. Ani vám nedoporučíme se na film dívat společně s dítětem právě proto, že výjevy filmu nejsou pro oči předškolního dítěte vhodné. Zajímavé je, že film Harry Potter se z hlediska přístupnosti liší v jednotlivých zemích. Ale průměrem budiž 7+.

Fantazie versus realita

Ještě jednou se vrátím do osmdesátých let minulého století, kdy v Čechách vznikly nejen dva níže popsané skvosty české kinematografie. Seriál Návštěvníci a pohádková filmová komedie Saxana, které, jak se zdá, upoutají i dnešní generaci, zdaleka nejsou tak sugestivní jako Harry Potter.

V této sérii filmů o mladém kouzelníkovi je spousta počítačově upravených scén a filmových triků, které v osmdesátých letech technicky nebylo možné natočit. Těmito triky se snadno setře tenká hranice mezi fantazií a realitou, a předškolní děti by právě proto neměly být filmu Harry Potter vystavovány.

Čtení je nejvíc

Vím to já, víte to vy, vědí to všichni… A přece většina našich dětí nečte. Masmédium televize a internet válcují knižní kulturu. Děti se pasivně dívají na pohyblivé obrázky a čtení je pro ně "práce". Vztah ke knížkám si děti vytvářejí už v raném věku a vy jste hybatel všeho.

Kupujte dětem knížky, nebo jim je půjčujte v knihovnách. Zkuste dítěti dát do ruky nejdříve knihu Harry Potter, předčítat mu ji můžete v první třídě vy. Uvidíte jeho reakce, zájem, a až dočtete knihu, je možno mu pustit film. To je ideální řešení, ale máte-li bázlivější dítě, které sem tam trpí nočními můrami, určitě nespěchejte. Bujná fantazie dítěte se nemusí podporovat.

Související…

Proč se Fantastická zvířata bez Harryho Pottera neobejdou
Martin Svoboda

foto: Zuriel.cz, zdroj: Zuriel.cz