Hodinky už dávno nejsou zařízením, které má pouze správně indikovat čas. Je to symbol prestiže a společenského postavení, velmi důležitý doplněk k pánskému oblečení, který dodává pánskému oděvu úplnost. Jelikož samotná funkce času má druhořadý význam, vyvstává otázka: Jaký druh hodinek si koupit? Přinášíme vám přehled nejlepších značek pánských hodinek.

Hodinky Seiko

Tyto japonské hodinky mají velmi zajímavou a bohatou historii. Ta se začala psát v roce 1877, kdy tehdy osmnáctiletý Kintaro Hattori opravoval hodiny dovezené ze západu do Japonska a uviděl v této akci svou příležitost. Továrna K. Hattori R.Co.Ltd byla založena v roce 1881 a stala se počátkem historie firmy Seiko. Hattori nazval svou továrnu Seikosha (kde Seiko znamená lahodný, úspěšný, miniaturní a koncovka Sha je ekvivalentem domova). Zpočátku se zabývala opravou hodin a jejich prodejem a postupem času začala samotná výroba stojacích a nástěnných hodin. Spolu s pokrokem se Kintaro rozhodl udělat další důležitý krok ve vývoji své společnosti a začal pracovat na vytvoření kapesních hodinek.

V roce 1975 společnost Seiko vytvořila první LCD chronograf a v roce 1982 první hodinky s displejem.

Hodinky, jednoduše nazývané „Timer“, spatřily denní světlo necelé tři roky po zahájení projektu a byly prvními takovými hodinkami, které vznikly v Japonsku. V roce 1899 začala výroba budíků. Společnost také začala vyrábět stroje a nástroje pro vlastní výrobu, díky čemuž získala zkušenosti, které společnosti nastavily nový směr do budoucna. Kintaro si uvědomil, že jediný způsob, jak si udržet náskok před konkurencí a postavit si náramkové hodinky, je vyrobit si vlastní díly do hodinek. V roce 1910 společnost postavila první vyvažovací kolo a v roce 1913 začala výroba štítů. Ve stejném roce byly také vytvořeny první japonské náramkové hodinky. Od roku 1924 se jmenovaly hodinky Seiko. V roce 1975 společnost Seiko vytvořila první LCD chronograf a v roce 1982 první hodinky s displejem, který dokáže sledovat televizi. Kombinace křemenné technologie s LCD displeji způsobila revoluci na trhu vytvořením cenově dostupných a přesných hodinek pro každého. 

Hodinky Citizen

V roce 2019 značka Citizen oslavila 100. výročí. Její síla je založena především na pevných pilířích inovace, které vnucují tempo podobné sprintu a zdolávání postupných překážek pokroku omezených pouze velikostí pouzdra hodinek o rozměrech několik milimetrů. Historie hodinek Citizen sahá do druhého desetiletí 20. století a svým způsobem se shoduje s koncem první světové války, které se zúčastnilo i Japonsko.

Shokosh Research Institute zahájil práce na pokročilých měřicích zařízeních a výrobu patentovaných kapesních hodinek pod názvem Citizen v roce 1924. Původní předpoklad výrobce jej klasifikoval jako velmi exkluzivní, pro široké vrstvy nedostupný produkt, který si mohl dovolit nejbohatší a nejdůležitější zákazníky. Hodinky Citizen byly v počáteční fázi distribuovány pouze na asijský trh, ale expanze na další kontinenty byla přirozeným výsledkem úspěchu značky, který si navíc vynutil transformaci názvu Shokosh Institute v roce 1930 na globální Citizen Watch Company, inspirovaný názvem kapesního modelu z roku 1924.

Hodinky Zeppelin

Při prezentaci značky hodinek Zeppelin je třeba zmínit také rodinnou společnost POINTtec Electronic GmbH, která byla založena v roce 1987 v Ismaningu poblíž Mnichova a specializuje se na výrobu stylizovaných náramkových hodinek. Při výrobě svých produktů společnost spolupracuje s nejrenomovanějšími výrobci, které zastupuje mimo jiné výrobce hodinek Gardé z Durynska, který pochází přímo ze slavné výroby „Diehl“ založené v 18. století. Hodinky Zeppelin nesou svůj název podle slavného konstruktéra vzducholodí hraběte Ferdinanda Zeppelina. Výrobky označené charakteristickým a rozpoznatelným logem Zeppelin nabízejí vysokou technickou kvalitu, přesnost a nadčasovou eleganci.

Nabídka hodinek Zeppelin zahrnuje modely s mechanickými mechanismy – jedná se o výrobky s ručním napínáním pružiny švýcarské výroby, stejně jako modely s mechanikou s automatickým napínáním pružiny. Zajímavé je, že dokonce najdete mechanické hodinky s automatickým napínáním pružiny a stopkami. Součástí kolekce hodinek jsou také modely s elektronickými strojky s křemenným oscilátorem.

Související…

Děti s chytrými hodinkami může sledovat každý. EU už je zakázala
Jan Handl

foto: Helveti, zdroj: Helveti