Padesát let po celém světě zkoumal existenci paranormálních schopností. Bývalý kouzelník a eskapolog, který překonal i některé rekordy Harryho Houdiniho, před měsícem oslavil osmdesáté narozeniny. Nyní James Randi míří do Prahy.

Kanadsko-americký kouzelník a vědecký skeptik je známý jako zakladatel myšlenky paranormální výzvy. Jde o projekt, který dává lidem, kteří se domnívají, že mají nadpřirozené schopnosti, možnost je prověřit v experimentu. Sám Randi jezdil půl století po celém světě a nabízel milion dolarů komukoli, kdo dokáže předvést důkaz jakéhokoli paranormálního, nadpřirozeného či okultního úkazu.

Ve čtvrtek 21. září od 9 hodin bude Randi speciálním hostem Skeptické snídaně v hotelu Jalta na Václavském náměstí. Lístky na jeho vystoupení a přednášky dalších zajímavých hostů můžete zakoupit ZDE.

Iluzionista a vědecký skeptik James Randi vystoupí v Praze

Vlkodlaci, strach a ezoterika

Kromě Randiho můžete na Skeptické snídani pořádané v rámci 17. Evropského skeptického kongresu potkat řadu zajímavých osobností, které hledají hranici mezi tím, co víme, a tím, co je nám neznámé.

Jedním z hostů bude například Deborah Hyde, investigativní novinářka, která se zabývá folklórem a svědectvími existence nadpřirozených bytostí, jako jsou upíři, vlkodlaci a duchové. Holm Gero Hümmler je kvantový fyzik, který zkoumá základy kvantové fyziky v alternativním a ezoterickém světě.

Mezi vystupujícími na snídani bude i Diego Fontanive, metamemetik, který studuje překonávání strachu v lidské mysli. Susan Gerbic provozuje organizaci, která sleduje a vylepšuje kvalitu stránek na Wikipedii. Gerald Ostdiek je špičkový světový odborník na biosemiotiku, jde o obor, který se zabývá chováním symbolů jako post-biologických forem života. Hostem bude i americký psycholog z Emory University Scott Lilienfeld, který opravuje a poukazuje na mýty v populární psychologii.

foto: Euroscepticscon, zdroj: Euroscepticscon