Výstava X-Photographers Back in Black přináší do Česka tvorbu světových fotografů a umělců, kteří jsou ověnčeni prestižními oborovými oceněními. Snímky těchto autorů ostatně často publikují i nejprestižnější světová média. „Všechny vystavené fotografie, které jsou k vidění v Galerii Mánes, byly pořízeny exkluzivně pro tuto akci,“ láká fotografické nadšence organizátorka výstavy Tereza Bakajová z české pobočky společnosti Fujifilm.

„I poučený laik zřejmě zná alespoň některé ze jmen, jako Sara Lando, Christoph Busse či Tim Georgeson. Výstava X-Photographers je skvělou příležitostí, která nám umožní do Česka přivést během krátké doby mnoho inspirativních fotografů. Ti se podělí o své bohaté zkušenosti s veřejností prostřednictvím mnoha workshopů,“ dodává Bakajová.

Terapie focením

Na slavnostní vernisáži, která proběhla 30. října za účasti některých vystavujících fotografů, dostala slovo také prezidentka Nadačního fondu Kapky naděje Vendula Pizingerová. Ta představila společný projekt Fujifilmu a Kapky naděje, ve kterém propojila pět dospívajících dětí s profesionálními fotografy.

Výstavu otevřela i Vendula Pizingerová s dětmi z Kapky naděje, které měly možnost přičichnout k fotografickému řemeslu


„Všech pět dětí se léčilo v motolské nemocnici s vážnou nemocí a jejich léčba ve větší či menší míře stále pokračuje. Fotografové se dětem věnovali čtyři měsíce a děti podnikaly výpravy do tajů fotografování. Výsledkem jsou úžasné fotografie dětí zde na výstavě,“ dodala Vendula Pizingerová.

Fotografická elita

A jak vlastně vznikl název X-Photographers? Společnost Fujifilm vytvořila před sedmi lety skupinu fotografů, kteří testují nejnovější modely fotoaparátů přímo v terénu, dávají pak zpětnou vazbu designerům a sdílejí své zkušenosti s veřejností.

K písmenu „X“ se pojí nejen řada X bezzrcadlových digitálních fotoaparátů, ale „X“ také obecně značí něco neurčitého, což dává fotografům volnou ruku v jejich tvorbě. V současnosti skupina sestává z pěti set členů z šedesáti zemí světa s vlastní online galerií.

Související…

Revoluce byla euforie, dnes je doba zase šílená, říká fotograf Zdeněk Sokol
Milada Kadeřábková

foto: X-Photographers Back in Black, zdroj: X-Photographers Back in Black