Ženská kapela Vesna po pondělním úspěšném vystoupení v národním kole Eurovize reaguje na vlnu komentářů týkajících se písně My sister’s crown. Na svých sociálních sítích kapela komunikuje s fanoušky a objasňuje význam písně, která se během několika málo hodin po premiéře stala významně komentovaným a diskutovaným tématem.

Sesterství přemosťuje rozdíly

„Děkujeme za obrovskou vlnu podpory, která se nám díky písni My sister’s crown dostává. V mnohých píseň vyvolává emoce a otázky, což je přesně to, co má umění za cíl – otevírat témata. Náš záměr při vydávání písně bylo poukázat na téma sesterství a téma prožité nesvobody. Sesterství je pro nás klíčové. Věříme, že ženy nejvíce touží po lásce a bezpečí a že nás pojí pouto empatie, solidarity, lásky a podpory, kterou chceme sdílet se světem. Sesterství, které v kapele máme, přemosťuje všechny naše rozdíly,“ vysvětluje Patricie Fuxová, frontmanka kapely Vesna.

Houslistka a spolutvůrkyně klipu Bára Juránková dodává: „Téma nesvobody je i v klipu vyjádřeno skrze trendy, média i společnost, ve které žijeme. Nejhorší typem nesvobody je násilí, které porušuje základní práva člověka.“

#chooseloveoverpower

Kapela pochází z více slovanských zemí: Patricie, Bára a Markéta jsou Češky, Tereza Slovenka, Tanita Bulharka, Olesya Ruska a na písni se též podílela ukrajinská muzikantka Kateryna Vatchenko. Navazujeme na tradici slovanství, do kterého patří celkem 13 zemí z Evropy. 

„V písni My sister’s crown jsme se rozhodly zvolit ukrajinský refrén. Ukrajina to v současné době má velice těžké, proto jsme tento slovanský jazyk chtěly podpořit ze všech nejvíc. Jelikož má letošní Eurovize být poctou Ukrajině, chtěly jsme vyjádřit to samé. Solidaritu, podporu a empatii v této nelehké době myšlenkou #chooseloveoverpower, tedy „láska nad moc“. Doufáme, že písni se podaří ukázat absurditu toho, co se může stát, pokud místo lásky a podpory zvolíme opačnou cestu,“ popisuje pozadí tvorby písně Patricie Fuxová.

Kapela Vesna hromadně dodává: „Heslo #chooseloveoverpower jsme rozhodně nezamýšlely jako výzvu ukrajinskému lidu nebránit se agresi, ale jako poselství pro všechny lidi k podpoře míru a nenásilí. Naopak nám záleží na tom, aby se i prostřednictvím umělecké tvorby toto téma ve společnosti otevíralo a abychom se postavili za správné hodnoty a jednotně odmítli jakýkoliv čin proti základním lidským principům ve jméně humanismu a tolerance.“

Videoklip se natáčel v uměleckých prostorách Gabriel Loci, které umocňuje uměleckou atmosféru klipu. O režii videoklipu se postarala talentovaná Zuzana „Zizoe“ Veselá a kamery se ujal Chaply RZBLZ. V klipu si zahrála také Lilia Khousnoutdinova, známá historička a aktivistka za ženská práva, a zakladatelka Nadačního fondu Propolis 33, se kterým se rozhodla klip podpořit. Na počátku filmového klipu zazní i Liliin hlas, který vzpomíná na mýtickou dobu, kdy ve slovanských zemích panovala láska a sesterství.

Pro více informací o novém videoklipu k písni My sister‘s crown sledujte skupinu Vesna na sociálních sítích.

Související…

Proč nás urážejí odhalená ženská ňadra? Jde o pozůstatek patriarchátu
Dominika Glaserová

foto: Archiv kapely Vesna (se svolením), zdroj: Autorský článek