Singl Fire nabízí éterický nádech a moderní sound, který může konkurovat zahraniční hudební produkci, a to právě díky producentovi Nikovi, který studoval hudbu v Los Angeles. „Písnička vznikla už dříve, původně s českým textem, ale nebyla jsem s ní vůbec spokojená. Čeština mi do ní neseděla. Rozhodli jsme se zkusit tedy angličtinu a najednou písnička začala fungovat a podařilo se v ní vyjádřit i mé aktuální pocity,“ přibližuje vznik aktuální novinky Nelly.

Oba umělci jsou naladěni na stejnou vlnu a jistě nejde o první ani poslední věc. „Při tvorbě jsme si ujížděli s Nelly na podobné hudbě jako například Sigrid. Našli jsme tedy hodně společné inspirace. Vibe jsme myslím trefili hned. Song vznikl jen na pianu a už tehdy nás oba bavil, takže produkci bylo radost tvořit,“ chválí spolupráci Niko.

V klipu jsme se snažili vyobrazit zkrocení obav a strachu – zpočátku se ohně, šamana i tanečníků bojím, ale jakmile strach přijmu, tak ho i ovládnu a klec zmizí.

Snový videoklip, který zve na pouť za šamany, poukazuje na strachy, které si každý člověk nese, odvahu a cestu ze dna zpět na vrchol. „Všichni se bojíme, že zklameme sami sebe, spadneme na dno. Obavy a strachy, které nás dokáží ovlivňovat, vyjadřuje právě oheň. Každá bolestivá zkušenost však člověka zocelí, a čím více se spálí a projde těžkým obdobím, tím vyjde silnější. Šaman a kmen znázorňují v klipu odvahu a sílu odrazit se ode dna a překonat všechny strachy. Ukazují novou cestu, která ale nemusí být vždy jednoduchá,“ přibližuje děj Nelly.

Režie klipu se ujal režisér Milan Balek. Štěpán Šimek pak vytvořil ojedinělý způsob použití 3D efektů, které ještě nikdo v klipu tímto způsobem nepoužil. „Pro mě byl tento projekt poměrně výzva. Ze studiových záběrů na zeleném plátně jsem měl vytvořit slunečnou krajinu, na které se Nelly pohybuje.

Záleželo tedy hodně na mé představivosti. Každopádně zpracování požadovalo i přesné nasvícení na place, aby v postprodukci vše správně ladilo. Následně jsme skoro v každém záběru počítačově dodělávali oheň, což zabralo dost času. Ale s Milanem jsme s finálním výsledkem spokojeni a myslím, že stojí za zhlédnutí,“ vybízí Štěpán Šimek.

Nelly usilovně pracuje na své nové desce, kterou plánuje vydat už letos na podzim. Uprostřed pracovního dne si našla čas na krátký rozhovor pro flowee:

Píšete, že jste nebyla spokojená s písní v češtině – proč? 

Ne že bych nebyla spokojená s písněmi v češtině, ale spíš mi k hudbě neseděl český text. Nejsem úplně rozhodnutá, ve kterém jazyce bych chtěla zpívat více. Dám hodně na vlastní pocit a tady nakonec vznikl anglický text tak nějak přirozeně. Cítila jsem, že to je přesně ono. Proto se do budoucna zatím necítím na to, abych se vyprofilovala jen na písničky v češtině nebo naopak jen v angličtině. Momentálně cítím více angličtinu.

Znamená to, že se chcete primárně orientovat na zahraniční trh? Jaké si v tomto směru kladete cíle?

Angličtina není v mých písních příliš náročná. Snažím se, aby rozuměli čeští posluchači. Ale kdo ví, možná se v budoucnu zaměřím i na posluchače zahraniční. Skládat texty v češtině je mnohem složitější, snažím se v nich sdílet nějakou hlubší myšlenku. Songy v angličtině jsou více o hudbě. 

Píseň i klip mají hodně duchovní podtext, i přesto je však hudba docela vzdálená od toho, co se v současné době prezentuje jako hudba etnická. Věříte tomu, že právě kombinace více popového základu s etnickými prvky je ta správná cesta?

Jsem přesvědčena, že u této písně je to ta správná cesta. Nechtěla jsem se přiblížit k etnické hudbě, klip vznikl přirozeně z tématu písně, kterým je oheň.

Píšete, že „obavy a strachy, které nás dokáží ovlivňovat, vyjadřuje právě oheň“. Jiné české přísloví říká: oheň je dobrý sluha, ale zlý pán. Myslíte, že když zkrotíte obavy a strach, mohou i ony člověku dobře posloužit – třeba jen aby si člověk uvědomil, co může jejich překonáním získat?

Přesně tak. Tuhle myšlenku jsme se snažili ve videoklipu i vyobrazit. Zpočátku se ohně, šamana i tanečníků bojím, ale jakmile strach z ohně přijmu, tak ho i ovládnu a zmizí má klec. Ona je totiž jen v mé hlavě.

Světových kapel, které se zabývají fúzí etnické hudby a popu, je povícero. Ať jsem se snažil, jak jsem se snažil, nedokázal jsem ji k ničemu zařadit. Máte hudební vzory?

Mám hodně vzorů, ale snažím se být originální. Inspirací mi jsou hodně zahraniční umělci jako třeba Labrinth, Sia, Sigrid, Taylor Swift, Adele a další…

Na podzim má vyjít nová deska. Bude ve stejném duchu? Jaké bude její téma?

Mělo by vyjít EP, které bude v angličtině ve stylu písně Revolution. Později bych ráda vydala plnohodnotnou desku, která bude obsahovat písně jak v angličtině, tak v češtině.

Kdy vás budou diváci moct uvidět naživo?

Bohužel jsem si před časem zlomila nohu a musela jsem hodně termínů zrušit. Termíny aktuálních koncertů a vystoupení budou aktualizovány na mých webových stránkách. Pro mě je aktuálně důležité, abych se teď dala co nejdříve dohromady.

Související…

Pátek Karla Křivana: Nejdůležitější věci jsou na první pohled neviditelné
Karel Křivan

foto: Nelly Řehořová, zdroj: Autorský článek