Žádné fronty lidí v dvoumetrových odstupech. Navíc lidí, kterým asi zrovna není zdravotně nejlépe. V jihokorejském městě Goyang, které je jen o něco menší než Praha, se testování odehrává v autech. Řidiči jsou směrováni na parkoviště, kde se dostanou do péče zdravotníků v ochranných oblecích. Motoristé takto projedou na několik stanic, kde je registrují zdravotní sestry, kontrolují jejich teplotu a pomocí tampónů odebírají vzorky z hrdla a nosu. Takové provizorní testovací místo pro koronavirus.

Místní úředníci tvrdí, že je bezpečnější a rychlejší testovat virus při projíždění parkovištěm než v nemocnici nebo na klinice. Míra osobního kontaktu je nižší než v interiéru, kde se pacienti mohou v čekárně navzájem nakazit. Úřady nezastírají, že se nechaly inspirovat výdejními okénky řetězců rychlého občerstvení a kaváren pro motoristy. Ostatně v Jižní Koreji je takovýchto výdejen spousta.

Není koho nakazit

Při projíždění stanovištěm zdravotníků cestující a řidiči podstoupí celý testovací proces během několika minut, aniž by vystoupili z aut. To omezuje vystavení zdravotníků viru a znamená to také, že pacienti nemohou kontaminovat veřejné zdravotnické zařízení.

První testovací průjezdné stanoviště bylo otevřeno 26. února a během jednoho dne otestovalo 384 lidí.

Počet potvrzených případů hned v počátcích epidemie v Jižní Koreji vzrostl z 31 na více než 4 200 za dva týdny a v zemi na virus ve velmi krátké době zemřelo 26 lidí. V reakci na krizi pak Jižní Korea otevřela více než 500 testovacích míst, kde se nechalo otestovat víc než 100 000 lidí. První testovací průjezdné stanoviště bylo otevřeno 26. února a během jednoho dne otestovalo 384 lidí. Výsledky se vrátí do tří dnů. V případě, že je pacient pozitivní, volá mu zdravotník a vysvětlí, co dál. Pokud jsou výsledky negativní, jsou odesílány prostřednictvím SMS. Testováni jsou přitom pouze ti, kteří jsou považováni za ohrožené.

Zaregistrujeme, odbavíme, odebereme vzorek a na shledanou. Není proč vylézat z auta


V případě Jižní Koreje jsou to hlavně ti, kteří navštívili město Tegu. Podle Centra pro kontrolu a prevenci nemocí jsou tito lidé považováni za zranitelnější, protože 73 % všech případů koronaviru v zemi pochází z této oblasti. Podobně jsou ohroženi i ti, kteří jsou ve spojení s náboženskou skupinou Sinčchondži v Tegu, která souvisí s více než 50 % případů v zemi.

Nejhorší je zima

Jednou z nevýhod testování na projížděcích stanovištích je aktuální korejské zimní počasí. Zdravotní sestry se choulí u plynových topných těles a na ruce si dávají zahřívací polštářky.

Pracují pod širým nebem v pětihodinových směnách a chlad je těžké vydržet. Když jejich směna skončí, odeberou se i v ochranných oblecích do malé kabiny zvané „čistá zóna“, ve které jsou osprchovány dezinfekčním prostředkem. A taky teplou vodou.

Související…

Psychiatr Sir Simon Wessely: Neříkejte lidem, ať nepanikaří
Jan Handl

zdroj: 7news